Pildid ja video: milline näeb Henry VIII kuulus Mary Rose välja 471 aastat pärast uppumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglise kuninga Henry VIII (valitses 1509 – 1547) kuulsa sõjalaeva Mary Rose restaureerimine kestis 34 aastat ja nüüd saab seda näha Portsmouthi doki muuseumis.

Wikipedia ja Briti meedia teatel uppus see sõjalaev 471 aastat tagasi, 1545. aastal Portsmouthi ja  Wighti saare vahel prantslastega peetud merelahingus, vrakk leiti 1971 ning aluse jäänused tõsteti pinnale 1982.

Mary Rose´i merest tõstmine oli meediasündmus, mida vaatas teleri vahendusel kogu maailmas üle 60 miljoni inimese.

Brti ajaloolase David Starkey sõnul oli alus kogu restaureerimise ja konserveerimise aja teda kaitsnud «kondoomi» sees. Tegemist oli kaitsega, mis takistas kaua aega vees olnud laeva lagunemist õhu ja mikroobide tõttu. Laevapuud töödeldi erinevate kaitsvate ainetega, et see säiliks.

Briti valitsus ehitas Portsmouthi sadamasse Mary Rose´i eksponeerimise jaoks uue muuseumi, kus saab seda laeva vaadata erinevate nurkade alt vöörist ahtrini. Välja on pandud ka laevahukukohast ja laevast leitud esemeid, mille seas peetakse kõige tähelepanuväärsemaks puust roosi, mis oli Mary Rose`i vööris. Tegemist on Tudorite suguvõsa sümboliga.

See merepõhjast leitud objekt pandi määratlemata esmete hulka, kuid selle aasta alguses asusid seda uurima Portsmouthi ülikooli teadlased, kes tegid selle kasutuse kindlaks.

Abiks võeti nüüdsitehnoloogia, kaasa arvatud 3D ning ilmnes, et tegemist on puust roosiga, mis samas viitab laeva nimele Mary Rose.

Mary Rose oli Henry VIII laevastiku uhkus, mis käis ära mitmes merelahingus ja seilas üle 30 aasta. 1545. aastal uppunud laev sai märjaks hauaks 500 inimesele.

Uppudes vajus see laev tüürpoordi, langedes selle küljega merepõhja mutta ning just mudas olemine kaitses aluse seda poolt lagunemise eest. Mary Rose´i teine poord on 60 protsendi ulatuses hävinenud.

Uurijad leidsid laevast 250 vibu ja nooli, rõivaid, nõusid, münte, muusikainstrumente, habemeajamisnuge, täikamme ja palju muud, kokku 19 000 objekti. Lisaks olid laevas alles meremeeste ja sõdurite luustikud, laevakora Hatchi ja paari roti luud.

Mary Rose´i ehitamine algas 1510 Portsmouthis ja see alus lasti vette 1511. aasta juulis. Laev veeti Londonisse, kus see sai taglastuse ja relvastuse. Kinnitamata andmetel kulus selle laeva ehitamiseks 600 suurt tammepuud.

Arvatakse, et Henry VIII andis sõjalaevale nime oma lemmikõe Mary Tudori järgi lisades juurde Tudorite pere sümboli roosi (Rose). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles