50 miljonit aastat tagasi jättis seent söönud putukas oma kesta merevaiku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 miljoni aasta vanuses merevaigus on putuka väliskest, närilise karv ja seen
50 miljoni aasta vanuses merevaigus on putuka väliskest, närilise karv ja seen Foto: SCANPIX

Venemaa Kaliningradi oblasti merevaigualalt leiti 50 miljoni aasta vanune merevaigutükk, milles on koos putukas, seen ja närilise karv.

Ameerika Ühendriikide Oregoni ülikooli teadlaste sõnul on merevaigus olevast putukast alles väliskest, kuid putukas ise pääses arvatavalt eluga, edastab Reuters.

Teadlaste sõnul on see miljoneid aastaid tagasi elanud putukas tänapäeva kamuflaažputukate sarnane.

Selles merevaigutükis on jäädvustunud olukord, mis leidis aset subtroopilises metsas 15 miljonit aastat pärast hiidsisalike väljasuremist. Siis hakkasid tekkima imetajad, kellest sai lõpuks domineeriv liik.

«Võib oletada, et see seen kasvas puu all ja puult langes seenele vaiku. Seenel oli seda uuriv putukas, et sellest suutäisi tahtis hammustada. Seal oli söömas ka näriline, kes sai oma ampsu seenest. Kui need kaks tegelast seene juures askeldasid, kukkus puult vaiku. Putukas tundis kleepuvat ollust ja sai aru, et peab põgenema, jättes oma kesta maha. Nüüd on meil olemas putukakest koos närilise karva ja seenega. Kokad ei oleks sellest seenest vaimustuses, sest omleti jaoks sellest ei piisa,» selgitas entomoloog George Poinar.

Merevaigust on ka varem leitud putukaid, kuid ka sisalikke, kahepaikseid, imetajaid ja linde, samuti puuosi ja taimi. Need on nagu stoppkaadrid, mis selgitavad, milline oli elu meie planeedil miljoneid aastaid tagasi.

«Kui leitakse putukas ja seen koos, siis saab selle põhjal luua pildi, mis kaua aega tagasi juhtuda võis,» lisas Poinar.

Ta lisas, et merevaigus oleva eksoskeleti järgi saab oletada, et tegemist oli putukaga, kelle eluiga oli üsna lühike. 

Merevaik on mesosoikumi ja kainosoikumi ajastu okaspuude kivistunud vaik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles