Kas demokraatia ja hääletamine on omane vaid inimestele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anuubis paavianid
Anuubis paavianid Foto: SCANPIX

Demokraatia andis inimühiskonnas hääletamisvõimaluse, kuid loomariigis hääletatakse samuti.

Ameerika Ühendriikide Smithsonian Tropical Research Institute`i teadlased tegid kindlaks, et ka metsaelanike seas toimib demokraatia ja seal toimuvad aegajalt valimised, edastab seeker.com.

Teadlased jõudsid sellisele seisukohale kui jälgisid Keenias Anuubis paavianeid (Papio anubis). Hoolimata nende ahvide jäigast hierarhiast, oli seal aegajalt demokraatiat, mida rakendati näiteks siis, kui ületati savanni.

Grupi juhtivad paavianid ei andnud siis grupiliikmetele käsklusi kuhu liikuda, vaid igaüks sai ise otsustada. Kui kaks juhtahvi hakkasid liikuma erinevatesse suundadesse, siis said grupiliikmed otsustada, kumba juhti nad jälgivad. Sel juhul toimus otsustamine demokraatlikult ehk ahvidel oli vabadus valida.

Uurijate sõnul näitas ahvide käitumine, et nad on valmis demokraatlikuks käitumiseks ja kompromissideks.

Loomariigis ei ole demokraatlik käitumine tavapärane, kuid seda tuleb lisaks Anuubis paavianitele ette veel mõne liigi juures.

Näiteks kui meemesilaste sülem muutub liiga suureks, siis saadetakse välja skautmesilased, kes peavad leidma osale sülemist uue kodu. Kui need mesilased on leidnud sobiva koha, siis lendavad nad sülemi juurde tagasi, küsides tantsuga, kas leitu võiks sobida ning kes on poolt või vastu.

Mesilasi uurinud teadlaste sõnul meenutab see protsess hääletamist. Kui enamik mesilasi on poolt, siis asub pool sülemist skautmesilaste ja mesilasema juhtimisel uue elukoha poole teele.

Vanas sülemis tuleb aga leida uus mesilasema. Teadlaste sõnul on see üsna julm protsess, mis ei meenuta mitte mingil viisil demokraatiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles