Nice´i noori moslemeid vihastab, et neid seostatakse äärmusluse ja hiljutise rünnakuga (7)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor moslem ja tema sõnum
Noor moslem ja tema sõnum Foto: SCANPIX

Prantsumaal Nice´is toimus 14. juulil, Bastille`päeval autorünnak, mille pani toime 31-aastane Mohamed Lahouaiej Bouhlel, kes Prantsuse võimude teatel radikaliseerus kiiresti. Rünnakus kaotas elu 84 inimest, kellest kümme olid lapsed.

Nice´i noorte moslemite sõnul vihastab neid, et nemad pannakse Bouhleliga «ühte patta» ja nad peavad oma usu tõttu alandusi taluma, edastab  independent.co.uk.

«Kui saime rünnakust teada, oli meile selge, et kohe on moslemid süüdi. Prantsuse võimud näevad süüdlasi kohe meis, et oleme terroristid. Meid alandatakse ja sildistatakse ning siis imestatakse, et miks on palju vägivalda,» teatas end Rachidiks nimetanud noormees.

Need noored moslemid peavad end kõrvaletõrjututeks, arvavad et Prantsuse riik on nende vaenlane ja nad ei näe, et neil terendaks silme ees õnnelik tulevik.

18 – 23-aastased noored mehed andsid Briti väljaandele The Independent intervjuu mitte kaugel paigast, kus Bouhlel 19-tonnise autoga palju inimesi tappis.

End Ysufiks nimetanud noore sõnul oli ründaja väga metoodiline ja uuris enne teo toimepanemist rünnakupaika.

«Psühhopaadid võivad olla väga metoodilised ja täpsed, kuid see ei ole veel tõend, et Bouhlel oli Islamiriigi liige. Tema seostamisel selle äärmusrühmitusega seostatakse ka meid kaudselt sellega,» teatas noormees.

Politsei arreteeris pärast juhtunut mitu inimest, kaasa arvatud Bouhleli naise Khalfallah, kes pärast küsitlemist vabastati. Kõiki neid kahtlustati äärmusislamismis ja rünnaku ettevalmistamisele kaasaaitamises. 

End Marouenina tutvustanud mees sõnas, et sellist tapmist ei oleks Nice´is toimunud, kui seal elavatel noortel oleks paremad väljavaated.

«Kuidas me peaks elama? Meil ei ole tööd, ei ole raha, ei ole lootust. Selle tõttu on paljud tüdinenud ja vihased. Seega ei ole probleem religioonis. Kui valitsus  noorte töötuse ja sotsiaalprobleemidega tegeleks, siis võib olla muutuks midagi,» lausus Marouen.

Noorte meeste sõnul paistab nende vaesus ja töötus Nice´i piirkonnas eriti silma, sest samas on jõukate suveparadiis.

Rünnakupaigaks olnud Promenade des Anglais on enda näitamise ja teiste vaatamise paik, selle lähedal on kuulus hotell Negresco, Opéra de Nice ja Musée Matisse.

Nice´is tegutsev imaam Boubekir Bakri arvas juba kuus aastat tagasi, et ka seal võib hakata levima islami ekstremism. Bakri sõnul on pärast rünnakut saanud ekstremismist moslemite jaoks «lahtine haav» ning moslemite seas ulatub tööpuudus 40 protsendini, lubades levida džihadismi «mikroobidel».

«Me ei saa lubada, et meid seostatakse isikute ja tegudega, mis on äärmuslikud. Mõrvarid ei esinda islamit, Bouhlel on mõrvar,» teatas imaam.

Imaam tõi näite Senegali püritolu noore mehe Omar Diaby kohta, kes samuti radikaliseerus nagu Bouhlel.

Ta avas Nice´i rannas snäkibaari ja rannajalgpalli klubi, meelitades juurde 16 – 25-aastaseid mehi, kellel hakkas jagama džihadismist kõnelevaid videoid.

Diaby ei korraldanud küll Nice`is veresauna, kuid  ta läks kaks aastat tagasi Süüriasse, kus liitus al-Qaeda haru Jabhat al-Nusraga. Tal oli Nice`is palju järgijaid, isegi üks 11-liikmeline pere, kes samuti Süüriasse läks, võttes kaasa oma väikelapsed. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles