Video: kaks minutit selles asendis ja enesekindlus kasvab

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Ameeriklasest sotsiaalpsühholoog Amy Cuddy on uurinud kehakeelt leides, et kõige enam annab ja näitab enesekindlust üks asend, milleks on sisemine jalad natuke harkis ja käed puusadel.

Cuddy sõnul ei ole see jooga, vaid inimese alateadlik reageering, kui vajatakse rohkem julgust, edastab The Independent.

2012. aastal esines Cuddy sarjas Ted Talk ja rääkis lugusid, kuidas selles asendis olek mõjutab inimest ja ta lähedal olijaid.

«Tuleb võtta nimetatud asend ning sisemine ja väline muutus on märgatav juba kahe minutiga. Seda tasuks kasutada enne stressirohkesse olukorda minemist. Tööl saab seda teha näiteks liftis, WCs või isegi töölaua juures. See viib aju ja keha olekusse, mis aitab julgelt esineda,» teatas sotsiaalpsühholoog.

Jalad harkis ja käed puusadel asendit peetakse omaseks meestele ja on neid, kes arvavad, et kui naised seda kasutavad, siis on nad liigselt maskuliinsed.

Cuddy arvates ei peaks naised seda asendit kartma, vaid vajadusel ikkagi kasutama, kuna see annab nii sisemist kui välist tugevust. Ta lisas, et sellises asendis muutub kehakeemia ja hormoonitase, rohkem tekib testosterooni ja  vähem kortisooli.

Cuddy ja ta kolleeg Dana Carney tegid uuringu, mis näitas, et «julguseasendis» olemine tõstab meeshormooni testosterooni taset 20 protsenti ja alandab stressihormooni kortisooli taset 25 protsenti.

Cuddy sõnul tasuks päevas olla vähemalt paaril korral jalad harkis ja käed puusas asendis. Enne seda asendit tuleks keha venitada, et asendis olemine oleks mõnus.

Eksperdi teatel tuleks enne asendi sissevõtmist suruda jalalabad tugevalt põrandale ja tunda, et ollakse maaga kontaktis.

«Naised tunnevad end hommikuti sageli nõrgemana kui mehed, selle tõttu soovitan naistel alustada päeva jõuasendis,» nentis sotsiaalpsühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles