Video: ostukeskus ei ole nüüdisaja fenomen, see oli olemas juba Vana-Roomas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traianuse turg, mida peetakse maailma esimeseks ostukeskuseks
Traianuse turg, mida peetakse maailma esimeseks ostukeskuseks Foto: Wikipedia.org

Itaalia pealinna Rooma kesklinnas Via dei Fori Imperialil kuulsa Colosseumi vastas asub Traianuse turuhoone, mida saab tänapäeva mõistes pidada maailma esimeseks ostukeskuseks.

Tegemist oli suure ehitisega, kus oli umbes 150 poodi, kontorit ja ladu, kust roomlased said osta igapäevaselt vajalikke kaupu, kirjutab messagetoeagle.com.

Rooma ostukeskus ehitati 107 – 110 pKr arhitekti ja inseneri Damaskuse Apollodoruse poolt, kes oli keisrite Vespasianuse ja Traianuse usaldusalune.

Poolringikujulisel hoonel oli kuus korrust, kuhu mahtusid ära nii poed kui kontorid, lisaks olid seal suured laod, kus kaupu hoiti.

Ostukeskuses kaubeldi toiduainetega nagu vein, oliivõli, puu- ja juurviljad, kuid ka tarbekaupadega. Ladina keeles kandsid kauplused nime «tabernae».  Ostjad ei sisenenud kauplusse, vaid neid teenindati uksel.

Rooma iidses ostukeskuses oli veel suur avalik ruum, milles toimusid kontserdid ja kus peeti kõnesid. Katust oli tõstetud nii, et päikesevalgus pääses sealt sisse, kuid samas takistas see vihma sissesadamist.

Traianuse ostukeskuskust kasutati kaks sajandit, kuid hoone sai rängalt kannatada ja varises 1349. aasta maavärinas. Nüüdseks on see osa Rooma iidsetest vaatamisväärsustest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles