Video: Hiina uurimisjaam võib tulekerana Maale kukkuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D animatsioonipilt Tiangong-1 uurimisjaamast
3D animatsioonipilt Tiangong-1 uurimisjaamast Foto: SCANPIX

Hiina meedia teatel ei ole selle riigi uurimisjaam Tiangong-1 enam spetsialistide kontrolli all ja seega on suur oht, et see võib Maale kukkuda mitte ettenähtud kohas, tekitades ohuolukorra.

2011. aastal välja saadetud uurimisjaam loodetakse kukutada kontrollitult ookeani, kuid see ei pruugi aset leida.

Kiirel ja kontrollimatul kukkumisel Maale tekib suur kuumus, mis võib süüdata kukkumispaigas hooneid ja tappa inimesi, lisaohuks on uurimisjaama kaheksa tonni metalli.

Enamik kosmoseprügist põleb enne Maale jõudmist ära, kuid Tiangongi suuruse tõttu on tõenäoline, et seda ei juhtu.

Ameeriklasest amatöörastronoom Thomas Dorman, kes kasutab Tiangong-1 jälgimiseks teleskoopi, binoklit ja videokaamerat, on kindel, et see uurimisalus kukub Maale etteaimamatus kohas ja Hiina kosmosspetsialistid on võimetud seda peatama.

Amatööri arvates peaks see kosmose uurimisjaam kukkuma Maale millalgi 2017. aastal, kuid spetsialistid ei ole avaldanud, millal jaam peaks Maale jõudma.

«Hiina ootab arvatavalt viimase minutini ja alles siis annab maailmale teada, et kosmosest ähvardab oht. On võimalik, et see kukub alla inimasutuse kohal, loodame siiski, et jaam kukub ookeani või asustamata alale,» teatas USAs Texases El Pasos tegutsev Dorman.

Ameeriklane lisas, et tõenäosus on lihtsalt tõenäosus, kuid Tiangong-1on oht, mida tuleb jälgida.

Hiina astronoomide teatel andis Tiangong-1  aastatel 2011 – 2014 suurel hulgal vajalikku informatsiooni Maal asuvate ökosüsteemide, ookeanite, maapõues leiduva ja keskkonnas toimuva kohta.

Selle aasta alguses edastas Hiina uudisteagentuur Xinhua, et uurimisjaam on olnud orbiidil 1630 päeva ja varsti lõpetab tegevuse põledes enamjaolt atmosfääris ära.

Space.com teatel on see jaam Hiina spetsialistide kontrolli alt väljas ja selle jäänused võivad tulekerana Maale langeda. Kuid on ka neid eksperte, kes arvavad, et see uurimisjaam ei ole ohuks, vaid kellegi huvides toimub «palju kära ei millestki». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles