Video: 16. sajandi teleportatsioonijuhtum: tõde või vale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhikos Mexicos asuv Plaza Mayor, kuhu hispaanlasest sõdur Gil Pérez väidetavalt sattus
Mehhikos Mexicos asuv Plaza Mayor, kuhu hispaanlasest sõdur Gil Pérez väidetavalt sattus Foto: Wikipedia.org

Ajalooallikates on lugu 16. sajandi sõdurist Gil Pérezist, kes väidetavalt jõudis teleportatsiooniga Filipiinidelt Mehhikosse.

Paljud ajaloolased arvavad, et tegemist on luiskelooga, sest sellest kirjutati alles üks sajand hiljem, edastab messagetoeagle.com.

Gil Pérez oli tavaline Hispaania sõdur, kes oli lähetusel Filipiinidel ja valvas pealinnas Manilas kuberneri paleed. Filipiinid olid 16. sajandil Hispaania koloniaalala.

23. oktoobril 1593 nähti Pérezit Manilas kuberneri palee juures, ta oli seal ka järgmisel päeval, 24. oktoobril.

Hiina piraadid olid 22. oktoobril mõrvanud Filipiinide kuberneri Gomez Perez Dasmariñase ning oodati uue kuberneri ametisse määramist.

Gil Pérez oli hilisõhtul väsinud ja istus hetkeks selg vastu kuberneripalee seina, kuid jäi magama.

Kui ta silmad avas, ei saanud ta aru, kus ta on, kuid ta jätkas valvurikohustusi, kuid tema juurde astunud imestasid ja küsisid, et kes ta on ja kuidas ta paika sattus. Tal olid seljas Filipiinide valvursõduri rõivad, samas kui Mehhikos kandsid sõdurid teistsuguseid rõivaid. 

Ilmnes, et Pérez oli Filipiinide Manila asemel hoopis Mehhiko pealinnas Mexicos Plaza Mayoril. Filipiinid ja Mehhiko asuvad üksteisest üle 9000 meremiili kaugusel.

Pérez selgitas teda küsitlema tulnutele, et Filipiinide kuberner tapeti Hiina piraatide poolt ning pärast kümnetunnist valvet tundis ta väsimust, ta jäi hetkeks magama ning kui ärkas, leidis ta end teadmata kohas.

Mitte keegi ei uskunud tema juttu ning Mehhiko võimud vangistasid Pérezi arvates, et ta on saatan teenistuses. Inkvisitsioon küsitles teda, kuid arvati, et ta seilas mõne laeva pardal Manilast Mexicosse, kuid unustas selle.

Sajand hiljem hakkasid levima jutud, et tegemist oli teleportatsioonijuhtumiga.

Wikipedia: esimesed eurooplased jõudsid Filipiinidele 1521, kuuludes portugallase Fernão de Magalhãesi ümbermaailmareisi meeskonda.

Filipiinide koloniseerimine sai alguse 1565. aastal, kui Mehhikost saabus sinna hispaanlasest maadeavastaja Miguel López de Legazpi, asutades esimese eurooplaste asunduse Cebuse.

1571 asutati Hispaania Ida-India keskusena Manila. Kuni 1821. aastani hallati Filipiine Uus-Hispaania asekuningriigi territooriumina, mille keskus asus Mexicos, seejärel kuni 1898. aastani Hispaaniast.

Mehhiko Acapulco ja Filippinide Manila vahel peeti ühendust galeooniga, mis tegi reisi üks-kaks korda aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles