Ameerika burleskitrupi glamuursed põrguinglid vallutavad Artise kino

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turnee
Turnee Foto: Kino Artis

Alates 21. jaanuarist linastub kinos Artis prantsuse näitleja Mathieu Amalrici («Tuukrikell ja liblikas») uusim film «Turnee» (Tournée, Prantsusmaa 2010), mis pälvis mullusel Cannes'i filmifestivalil parima lavastajatöö ja Fipresci preemia.

 

«Turnee» peaosaliseks on kunagine edukas teleprodutsent Joachim Zand (Mathieu Amalric), kes jättis kõik – lapsed, sõbrad, kolleegid, armukesed ja vaenlased – ning pages USAsse, et alustada seal uut elu. Nüüd naaseb ta pärast pikka äraolekut kodumaale koos lopsakate Ameerika burleskiartistide trupiga. Ülevoolavalt glamuursetest daamidest koosnev seltskond tuuritab oma bravuurika etendusega Prantsusmaa sadamalinnades, lõppsihiks produtsendi lubatud suurejooneline grande finale Pariisis. Saatuse tahtel jäävad nad oma viimase etenduse toimumiskohast ilma ning Joachim on sunnitud sõitma pealinna, kus ta peab silmitsi seisma oma minevikuga.

Amalrici filmis astuvad üles burleskimaailma tõelised staarid esinejanimedega Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Dirty Martini, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle and Roky Roulette. Kaasaegse burleski ehk neo-burleski juured ulatuvad 19. sajandi Inglise ja Ameerika music-halli, varietee ja vodevilliteatrisse.

1990. aastatel USAs uuesti tärganud neo-burlesk on värvikirev segu, mis hõlmab erinevaid lavakunstivorme alates klassikalisest striptiisist kaasaegse tantsuni, muusikalistest etüüdidest grotesksete paroodiateni. Burleskiartisti standardvarustusse kuuluvad ekstravagantsed kostüümid, ülitugev meik, võltsripsmed, parukad, korsetid, pitsid, võrksukad jms. Seda peetakse lavakunstidest kõige demokraatlikumaks, kuna esinema on oodatud igaüks, hoolimata vanusest, soost, suurusest või nahavärvist. Esitades väljakutse kehtivatele ilunormidele on seda nimetatud ka naiselikkust ülistavaks liikumiseks. Ja nii kuuluvadki Mathieu Amalrici «Turnee» bravuurikasse truppi mitte klantsitud Dita Von Teese’i kloonid, vaid glamuurselt volüümikad ja tätoveeringutega kaunistatud ekstravagantsed põrguinglid, kelle justkui ebamaisest hedonismist pulbitsev seltskond vastandub produtsendi traagilisele kujule.

Mathieu Amalric (s 1965) on prantsuse näitleja ja filmilavastaja, kes on Eesti kinopublikule tuntud filmidest «Tuukrikell ja liblikas» (Le scaphandre et le papillon, 2007), «007: Veidi lohutust» (Quantum of Solace, 2008) ja «München» (Munich, 2005). «Turnee» on Amalrici neljas täispikk lavastajatöö, mille eest tunnustati teda 2010. aasta Cannes'i filmifestivalil parima režii preemiaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles