Tapa hakkab vorstipealinnaks

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vorsti on Tapal tehtud 1889. aastast. Pildil lõikab sinki praegu Tapal vorsti tegeva Peetmark LH Tapa lihatööstuse juhataja Peeter Lastovets.
Vorsti on Tapal tehtud 1889. aastast. Pildil lõikab sinki praegu Tapal vorsti tegeva Peetmark LH Tapa lihatööstuse juhataja Peeter Lastovets. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänavu augustis toimub Lääne-Virumaal Tapal esimene vorstifestival, mis peaks kuulutama ühtlasi linna kui vorstipealinna staatust.

Tapa vallavanema Alari Kirti teatel algab festival pühapäeval, 7. augustil kell 9.45 Tapa linna keskväljakul vorstiteemaliste kihutuskõnedega. Seejärel liigub eeldatavalt kohale saabunud suur rahvahulk Tapa linna orkestri saatel piduliku rongkäiguga vorstifestivali südamesse Tapa muusikakooli parki.

“Festivalil toimuvad vorstitemaatilised publikumängud ja vorstikontserdid,” rääkis Kirt. “Koostöös Eesti Grilliliiduga korraldatakse esimest korda Eesti meistrivõistlused vorstigrillimises, kuhu on võistlema oodatud huvilised kõikjalt Eestist. Vorstifestival lõpeb õhtul kell 18 ja kogu festivalile sissepääs on tasuta.”

Vorstigrillimise võistlused toimuvad vallavanema teatel vorstivoorus ja fantaasiavoorus.

Vorstivoorus võisteldakse Tapal asuva Peetmarki lihatööstuse valmistatud maitsestamata toorvorsti grillimises söegrillil ja fantaasiavoorus võistkonna poolt vabalt valitud fantaasiaroa grillimises söe- või gaasigrillil, kusjuures roa kohustuslikuks grillitavaks komponendiks on võistkonna valitav vorst.

Fantaasiavoorus atraktiivseima esitluse teinud võistkond pälvib esitluse eest eripreemia.

Võistlusalasse mahub kuni kakskümmend võistkonda, kellest esimesed on end juba registreerinud.

Võistlusel osalemine on tasuta ja võistkondades võivad olla esindatud omavalitsused, ettevõtted, õppeasutused, organisatsioonid või lihtsalt sõpruskonnad. Sealjuures ei ole võistkonna liikmete arv piiratud.

Tapa varasemas majanduselus oli liha- ja vorstitööstusel suur osatähtsus. Tapa vorstidel olid kõrged kvaliteedinäitajad ja sellest tulenevalt sai noor alevik Vorstilinna hüüdnime. Alates 1889. aastast kuni 20. sajandi 40. aastateni oli Tapal üle viieteistkümne vorsti- ja lihatööstuse ning eksporttapamaja. Nüüd töötab Tapal üks vorstitootja, Peetmark LH Tapa Lihatööstuse OÜ.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles