Svastikat kasutati juba 11 000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svastika
Svastika Foto: Wikipedia.org

India teadlaste andmetel kasutati svastikat päikese, valguse ja õnne sümbolina juba 11 000 aastat tagasi, kuid natsid muutsid selle sumboli 20. sajandil negatiivseks.

The Times of India teatel  näitas mitme India ülikooli uuring, et svastikat kasutati India alal eksisteerinud Harappa kultuuris 1500 aastat enne seda kui sinna saabusid Kesk-Aasiast aarjalased.

Aarjalased moodustasid indoiraani keeli kõnelenud hõime, mille algsed asualad olid Venemaa steppides. 2. aastatuhandel eKr rändasid nad Loode-Indiasse ning hiljem Iraani ja Afganistani aladele. Adolf Hitler ja natsid kasutasid seda iidset hõimu oma propagandas teatades, et aarjalased on kõrgem rass ja kõik sakslased on aarjalased.

India teadlaste uuring näitas, et hindude vanim kirjalik püha tekst Rigveda oli olemas suulisel kujul enne Harappa kultuuri.

Uuringut juhtinud Kharagpuri ülikooli teadlase Joy Sen Iiti teatel leidsid nad Harappa kultuuri eelseid pitsateid, millel oli svastika.

Teadlased tegid kindlaks, et Vedades, mis pärinevad umbes samast ajast, on samuti mainitud svastikat.

 «Need leiud näitavad, et India alal on tsivilisatsioon seniarvatust vanem. India tsivilisatsiooni aluseks on olnud Euroopa arheoloogide ja ajaloolaste arusaamad, mitte kohalikud uuringud,» teatas Sen Iit.

Selle aasta alguses teatasid India arheoloogid, et Harappa ehk Induse jõe oru kultuur tekkis umbes 8000 aastat tagasi ehk 2500 aastat senistest andmetest varem.

Svastikat ehk haakristi kasutati positiivse sümbolina mitmes varases kultuuris, lisaks Harappale ka Mesopotaamias ja Vana-Egiptuses.

India teadlased uurisid, kuidas svastika levis Indiast Kamtšatka poolsaare kaudu Põhja-Ameerikasse ja läänepoolt ka Euroopasse, kaasa arvatud Skandinaaviasse.

Teadlased leidsid üheksa rändedeteed, mida mööda svastika Indiast maailma teistesse piirkondadesse levis.

«Neil teedel on palju viiteid iidse svastika kohta, seda sümbolit on jäädvustatud kividele, tekstidele ja ehitistele,» teatas Sen Iit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles