Ameeriklane: lumeinimese jäädvustamine rikkus mu elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Pattersoni ja Robert Gimlini poolt 1967. aastal jäädvustatud olend
Roger Pattersoni ja Robert Gimlini poolt 1967. aastal jäädvustatud olend Foto: SCANPIX

Kaks ameeriklast oli aastakümneid tagasi tegemas Põhja-Californias Klamathi jõe lisajõe Bluffi juures pseudodokumentaalfilmi indiaanlasest jäljekütist ja kaevurist, kes olevat näinud müstilist lumeinimest.

Roger Pattersoni ja Robert Gimlini väitel jäi 1967. aastal nende kaamera ette kummaline olend, kes võis olla lumeinimene, edastab news.com.au.

Patterson-Gimlini 59,5-sekundiline filmilõik sai maailmakuulsaks, kuid Gimlin sõnas hiljem, et see rikkus tema elu.

Meeste teatel jalutas pikka kasvu ahvi meenutav tumedakarvaline olend neist vaid 30 meetri kaugusel. Patterson tuli hobuselt maha, et ebatavalist olendit jäädvustada ja see tal õnnestuski enne, kui olend puude vahele kadus.

Gimlin, Patterson ja viimase sugulane Al DeAtley näitasid filmi USA mitmetes paikades, kogudes sellega raha, et filmimispaika veel üks uurimisekspeditsioon teha.

Gimlin müüs hiljem oma filmiõigused ühele teisele lumeinimese uurijale.

Ligi 50 aastat on filmi tegemisest möödas, kuid seni vaieldakse, kas tegemist oli tõesti lumeinimesega või oli see lavastus.

Kahest mehest, kes enda väitel lumeinimest nägid, on vaid Bob Gimlin seni elus, Roger Patterson suri 1972. aastal vähki.

Kahe ameeriklase kummaline seiklus ja lumeinimese nägemine sai alguse 1967.aastal, kui Gimlinil oli seljataga kaks korda Korea sõjas käimine. Ta elas koos oma naise Judyga Washingtoni osariigis Yakima looduskaitseala juures, tegeledes juhutöödega. Ta kohtus rodeokaaslase Roger Pattersoniga, kes näitas talle kummalist suurt jalajälge, mis oli jäädvustatud kipsis.

Patterson ja Gimlin otsustasid minna Californiasse seda olendit otsima ja jäädvustama, kuid enne avaldasid oma kulu ja kirjadega 1966. aastal raamatu «Do Abominable Snowmen of America Really Exist?» (Kas USAs tõesti elab lumeinimene?)

Meeste minek Californiasse tõi neile, mida nad ootasid, saades enda sõnul kummalise olendi filmile. Hiljem nimetas Gimlin seda uurimisretke oma elu kõige suuremaks veaks.

Pärast Pattersoni surma 1972. aastal koondus avalikkuse huvi Gimlinile, kellest sai ärakasutamise ohver.

Mehe sõnul mõnitati teda selle filmi pärast ja oli neid, kes sõitsid tema maja juurde ja karjusid solvanguid. Gimlini naine töötas pangas ja seal sai ta kuulda solvanguid nii oma mehe kui enda aadressil.

Olukord muutus lõpuks väljakannatamatuks ja Gimlin loobus suhtlemisest, uurides samas kanadalase John Greeni käest lumeinimese kohta.

«Sain aru, miks inimesed mind ründasid, sest nad ei uskunud sellesse olendisse. Ka mina ei uskunud enne kui üht sellist nägin. See ei saanud olla mõni näitleja, kes kandis ahvikostüümi, sest kõik oli liiga reaalne,» lausus ameeriklane.

Gimlin pidi seisma silmitsi süüdistustega, et lumeinimese filmi puhul oli tegemist võltsinguga, kuna ta tahtis saada legendile kinnitust.

Olles aastakümneid varjul, osales Gimlin 2003. aastal lõpuks Willow Creeki rahvusvahelisel lumeinimese sümpoosionil.

Nüüdseks on Gimlin niiöelda rehabiliteeritud ning ta tegeleb rantšopidamise ja hobusekasvatusega.

«Nüüdisajal tunnevad inimesed rohkem mu kogemuse vastu huvi ja nad tahavad sellel teemal rääkida. Varem olin põlu all, kuna mind peeti võltsijaks ja valetajaks, see on hakanud muutuma,» teatas Gimlin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles