DJ Orkidea suhe Eestiga algas 1993. aastal Von Krahlist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DJ Orkidea
DJ Orkidea Foto: Erakogu

Järgmisel nädalal astub Tallinna lauluväljakul Electronic Family festivalil üles soomlane Tapio Hakanen ehk DJ Orkidea, kes on oma professionaalse karjääri jooksul loonud pea 15 aastat helihendusi nii Nokiale, Microsoftile kui Disney’le.

Eestiga on tal väga eriline side. «Minu esimene ülesastumine väljaspool Soomet leidis aset Tallinnas Von Krahlis, aasta siis oli 1993. Sellele järgnenud esinemiste arvu pole enam ammu võimalik kokku lugeda,» on Orkideal enda sõnul siinsete promootorite ja DJ-de hulgas palju sõpru. 

Muusika võlub välja produtsent väga erinevatest pillidest, ka noodilehe lugemine pole tema jaoks võõras. «Alustasin klaveriga umbes seitsmeselt ning kitarri võtsin kätte umbes aasta või kaks hiljem. Muusikat looma hakkasin 16-aastaselt, seda siis nii üksi kui koos sõpradega. Oskan muusikat nii kirja panna kui seda lehest lugeda, kuigi tunnistan ausalt, et olen pärast aktiivset bänditegemise perioodi selle oskuse veidi minetanud,» lisas ta.

Kuigi DJ ametit on produtsent juba üsna kaua pidanud, siis ei möödu mitte ükski esinemine ilma eelneva põhjaliku ettevalmistuseta. «Karm planeerimine ning kohapealne improviseerimine on ehk peamisteks võtmesõnadeks. Lähen kaasa peol valitseva õhustikuga, kuid pean alati meeles, et õnn saadab neid, kes on kodutöö teinud. Isegi kõige suuremad džässmuusikutest improviseerijad on läbi aegade olnud väga kõvad harjutajad.» 

DJ ametis edukaks olemise juures on Orkidea arvates oluline veel ka hea muusikamaitse, kirg uue otsimise ja avastamise vastu ning arusaam, mis inimeste jaoks tantsupõrandal töötab. Lisaks siis veel tehnilised oskused, mis kõik üheks tervikuks kokku seob. Muidugi kulub ära ka natuke õnne ja ametivendade toetus. «Ma olen ääretult tänulik Paul Oakenfoldile, Tiestole, Arminile, Paul van Dykile ning Above & Beyondile, kes on mind mu karjääri algusaegadel toetanud. Ka Solarstone’i Pure Trance n-ö perekonna liikmeks olemine on mind väga palju aidanud seda nii sõpruse, muusika, esinemiste kui inspiratsiooni ammutamise osas!» avaldas DJ. 

Kuna töö plaadimasinate taga võtab väga palju energiat, tuleb see ka kuskilt tagasi saada. Orkidea ammutab energiat heast ööunest, tervislikust toitumisest ning treeningust. Produtsendi kõige meeldejäävam ülesastumine oli aastaid tagasi Helsingis ja vältas ei rohkem ega vähem kui 23 tundi järjest. Tantsupõrandal keerutas tol päeval jalga ligi 1600 inimest.

Tallinnas astub Orkidea publiku ette ajakava järgi kell 14:15 ning lubab Electronic Family külalisi kostitada ka uhiuute lugudega. Kuigi esinejate nimekirja peab ta suursuguseks, siis kõige suuremat rõõmu valmistab talle taaskohtumine Paul van Dykiga, kelle karjääri jätkumine rippus tänu staariga veebruaris juhtunud traagilisele õnnetusele mitu kuud õhkõrna lootuskiire otsas.

Kui maailmas oleks üks asi, mis oleks DJ Orkidea võimuses muuta, siis pööraks ta kogu viha tingimusteta armastuseks: «Ma olen kindel, et see muudaks kogu maailma väga drastiliselt!»

Remiksid, mida kuuleb Electronic Family festivalil Tallinnas:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles