Smugeldajatele mitte maksta jõudvaid põgenikke on hakatud organite saamiseks tapma (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia mereväe poolt päästetud põgenikud Liibüa ranniku lähedal
Itaalia mereväe poolt päästetud põgenikud Liibüa ranniku lähedal Foto: SCANPIX

Endine inimsmugeldaja teatas meediale, et põgenikud, kellel ei ole raha, et maksta smugeldajatele Põhja-Aafrikast Euroopasse jõudmiseks, on sattunud organiäri hammasrataste vahele ja neid on hakatud tapma.

Inimsmugeldamise eest viie aasta pikkuse vangistuse saanud eritrealane Nuredein Wehabrebi Atta teatel tegelevad organiäriga eelkõige egiptlased, kes niiöelda ostavad umbes 15 000 euro eest inimesi, edastab The Independent.

Palju on ka neid põgenikke, kes vabatahtlikult müüvad neeru, et Euroopasse pääseda.

Atta on esimene inimsmugeldamisega seotud välismaalane, kes sai Itaalia tunnistajakaitse. Mehe sõnul sundis teda ülestunnistustele suure arvu põgenike hukkumine, mille tunnistajaks ta oli. Eriti puudutas teda Lamepdusa saare juures juhtunu, milles hukkus 360 migranti.

Itaalia politsei on kinni pidanud inimsmugeldajate grupi 38 liiget, keda kahtlustatakse ebaseaduslikus inim- ja organikaubitsemises. Nende seas on 15 Eritrea, 12 Etioopia ja üks Itaalia kodakondsusega isik.

Itaalia siseministri Angelino Alfano teatel kasutavad inimsmugeldajad saadud musta raha «pesemiseks» Rooma pakutavaid ärivõimalusi.

Palermo politsei teatel said nad 2014. aastal esmakordselt teateid inimsugeldamise ja organiröövide kohta, kui arreteeriti eritrealane Atta, kes tegutses nii Põhja-Aaftikas kui Itaalias. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles