Soomes kasvatatakse «õhukartuleid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid
Kartulid Foto: SCANPIX

Soomes Oulu lähedal Tyrnäväl katsetatakse uuel viisil kartulikasvatust, tegemist on ilma mullata kasvavate kartulitega, mis sõna otseses mõttes ripuvad «õhus».

Imekartulid kasvavad pimedates suletavates aeropoonsetes kambrites, edastab iltalehti.fi.

Aeropoonika on taimede kasvatamine õhus ilma mulda, turvast või muud kasvukeskkonda kasutamata.

Tegemist ei ole soomlaste originaalideega, vaid see pärineb USA kosmoseagentuurilt NASA, mis katsetab seda tootmaks astronautidele pikkadeks lendudeks hapnikku ja süüa. Selle kartulikasvatuse töötasid algselt välja Peruus asuva rahvusvahelise kartulikasvatuse ja uurimiskeskuse teadlased.

««Õhukartulite» kasvatamine nõuab tehnikat, samas tavakartulid sõltuvad ilmaoludest,» selgitas Soome seemnekartulikeskuse tegevjuht Paula Ilola.

Ilola teatel kasvatavad nad «õhukartulitena» kohalikku varajase kartuli sorti Jussi ning saak peaks tulema hea. Valmis saaki, mis ripub kuni kolmemeetrisel juurestikul, korjatakse üks kord nädalas

«Aeropoonsete kartulite kvaliteet on kõrge ja kasv kiirem kui tavapärasel viisil kasvatatavatel kartulitel. Selline kartulite kasvatamine ei ole salateadus, kuid seda on toitainelahus, millega neid väetatakse,» teatas Ilola

Aeropoonsete kartulite leheosa on üleval valguse käes, kuid juureosa jääb pimedasse kappi, kus ei ole mulda, vaid on rippasendis, saades toitainelahust.

«Juurtele piserdatakse regulaarse ajavahemiku järel toitainelahust, mis varieerub vastavalt sordile ja kasvufaasile,» selgitas soomlasest ekspert.

Selline kartulikasvatusviis nõuab eriseadmeid, kus on lahusekogus, kunstvalgus ja selle puudumine väga täpseks timmitud.

Ilola arvates võiks «õhukartulite» kasvatamist katsetada näiteks restoraniomanikud, sest see oleks hea reklaam nende restoranile.

«Oleme tegelenud selle kartulikasvatusega viis kuud, kuid mitte veel läbi talve. Võimalik, et see õnnestub ja me saame saaki kogu talve,» teatas ekspert.

Lisaks Soomele kasvatatakse sellisel viislil kartuleid ja teisi köögivilju veel mitmetes riikides. 

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles