Inimsüljes elavad parasiitbakterid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Washingtoni ülikooli hambaarstikooli teadlaste sõnul leidub inimsüljes parasiitbakterid, mis kannavad teadusnimetust Bdellovibrio.

Need gammnegatiivsed bakterid võivad samas aidata hävitada teisi baktereid, mis on väga ohtlikud, nagu näiteks salmonellabaktereid, edastab metro.co.uk.

Uurijad lisasid, et süljes oli selle bakteri jälile oli raske jõuda, kuna seda ei saa kuigi hästi kasvatada ja uurida laboritingimustes.

Bdellovibrio tungib teistesse bakteritesse, hakates neis kasvama ning kui ta on piisavalt kohanenud, tekib tütarrakkudeks jagunemine. See «armee» hävitab peremeesbakterid, tungides neist välja. Kuna ahned bakterid on võimelised teisi baktereid hävitama, siis saab neid edukalt kasutada mitmesuguste haigustekitajate vastu.

California tehnoloogiainstituudi esindaja Ronald Hatzenpichleri arvates on nüüd leitu vaid jäämäe tipp ning süljes on kindlasti veel selliseid parasiitbaktereid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles