Proua Ilvese kõmulise viltkübara ja mantli autor on Eve Tiidolepp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves sõitsid rootslastele külla.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves sõitsid rootslastele külla. Foto: Scanpix Sweden

Eile erinevates meediaväljaannetes furoori tekitanud presidendiproua Evelin Ilvese viltkübara ja -mantli autor on noor vildikunstnik Eve Tiidolepp.

«Komplekt valmis meie meeskonnatööna, » ütleb presidendipaari Rootsi riigivisiidi ametlikul vastuvõtutseremoonial Evelini kantud hallikasvalgest vildist ülerõivaste ja sinise villase kleidi autor Eve Tiidolepp, vahendab Õhtuleht.

Tiidolepp on kurb, et arvustajad võrdlevad Evelini kübarat sõdalase peakattega ning nendib, et tema eesmärk oli luua mugav peakate, mida saaks ka siseruumides kanda.

Moelooja kinnitab, et tema valmistatud näidismudelite seast sai presidendiprouale valitud kõige enam sobinud mudel.

Tundmatuks jääda sooviva moelooja kommentaar:

Vildimeister Eve Tiidolepp on teinud perfektse töö mantli ja peakattega! Kuid suureks õnnetuseks mudel ei sobi kandja kehaga ega olukorraga. Eesti moetoodang kipub tihti olema halvasti viimistletud vôi seljas kiiva kiskuv. Ka erinevate materjalide tundmine on väheste disainerite oskus.

Kaldun arvama, et initsiatiiv mantli ja mütsi kandmiseks Rootsi visiidil tuli siiski proua Ilveselt. Niisiis, olge kuuldel disainerid!!! Kliendi soov võib olla seaduseks, kuid teie kannatate kriitikatulva ja kliendikao all, kui kostüüm ei sobi kandjaga!

Disainitudengi kommentaar Evelini outfit'ile:

Evelin Ilves esindab antud juhul Eesti Vabariiki - sealhulgas ka meid ennast. Nagu ise väga tabavalt ütlete - ESILEEDI. Sel juhul peaks mingigi stiilitunne inimesel olema, sest ta jätab meist väga slaavi kaltsakate mulje.
 

Riietusest: Mantel põhimõtteliselt ok, kui veidi muuta. Õlad ok! Suuruselt oleks võinud paras olla, antud juhul paar numbrit liiga väike. Tema kehakujule oleks sobinud ka see, kui antud kosmosekostüüm oleks alt pisut rohkem laiemaks läinud ja seda kohe puusadest juba.

Praegune lõige jätab liiga täidlase lumememme mulje. Krae oleks võinud teistsugune ning väiksem olla. Mütsi paneks ka mina põlema. Kui tahtis niiväga vildist, siis oleks võinud olla väike esinduslik vildist kübar näiteks.

Antud värvivalikust ma saan põhimõtteliselt aru, kuid ka seda muudaks - mantel valge, müts valge, proua ise ka sama värvi - taas kord lumememmeefekt. Presidendiproua nägu kaob selle sisse ära.

Kingad on täiesti arusaamatud, ebasobivad - ei sobi ei mantli ega kleidiga.

Teine teema aga on see, kas ametlikul üritusel on sobilik kanda selliseid riideid - ametlikul üritusel tuleks kanda pigem klassikat - kuninganna paistis etiketti tundvat! Ka Elu24 lugejad reageerisid slaavi sõdalse kostüümi meenutavasse hõlsti riietunud presidendiprouasse äärmiselt valulikult:

Nimetu: Tagurpidi vaadates on tal peas beebi «pissupott»,  jalas päris inetud «kossid» ja seljas mingi ilge sinine nõukaaegne ollus. Ilu on vaataja silmis, aga enamik eestlasi vist seda ilu oma silmades ei näe, KAHJU!

Äge: Pakuks küll mõnda slaavi verd moekunstnikku, ülestõstetud krae ja õlaosa on ka tsarinnalik. Minu meelest ei ole kole, iseasi, kas maapiigal sellist mõjujõudu on, et seda žesti välja kanda.

Faux pas: Riigivisiit ei ole küll koht, kus ekperimenteerida riietusega. Kaugele paistab, et puudub austus oma rahva vastu. Või ei tunnetata üldse rolli.

Soolo Hans: Star Wars-i tegelast meenutab...

Jurla: Siin oleks nagu vene mõjuagent ise teda disainimas käinud. Ikka üsna jube! Ilves pole ka mingi Kate Moss, kes suudaks kartulikoti stiilseks kanda. Nii, et häbi!

Flora: Tema stilist püüab miskipärast talle selga istutada moodi, mis sobinuks ehk aasta tagasi. Ja nii väga moekas ei peaks riigivisiitidel olema keegi. Konservatiivsus on siin märksõna. Konservatiivsus sisendab usaldusväärsust.

XXX Evelinile: Peaks juba üle minema tunne, et oled noor naine, kellele imelikud pitsid peaksid sobima. Ma ei räägi midagi teadmisest, et oled EV esileedi. Mantel ja müts on väga kihvtid, aga kahjuks mitte proua keha jaoks.

Tundub jälle olevat kaaluprobleeme ja nägu on niigi nagu täiskuu. Mõnele (mõelge näiteks Prantsuse esileedile) võiksid need ülimalt efektsed asjad olla. Häbenema peaksid nõustava personali liikmed, kes suhtuvad ükskõikselt riigist tekkivasse kuvandisse. Meil ei ole maitset!

Mari: Müts on täpne koopia Pieter Brueghel vanema Talupoja pulma meestemütsidest. Tegelikult võib ju moeloojale olla huvitav sellist rõivast teha, aga konkreetne mantel tegi proua jälle paksukeseks ja see müts on ikka uskumatult tobe.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles