Haid on värvipimedad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haid on värvipimedad
Haid on värvipimedad Foto: SCANPIX

Austraalia teadlaste tehtud uuring näitas, et haid ei tee värvidel vahet, vaid on värvipimedad.

Teadlased kasutasid haide nägemise uurimiseks mikro spektrofotomeetriat, kirjutab Discovery News.

Selle abil uuriti Queenslandi ja Lääne-Austraalia vetest püütud erinevate hailiikide 17 esindaja silmade võrkkesti.

Uuring paljastas, et kõikide haide silmades olid olemas valgustundlikud retseptorid, mis võimaldavad pimedas nägemist, kuid mis ei aita värvidel vahet teha ega neid näha.

Samuti puudusid haidel valgustundlikud kolvikesed ehk koonusrakud, mida seostatakse värvuste nägemisega.

17 isendist kümnel ei leitud kolvikesi üldse. Seitsmel isendil olid kolvikesed küll olemas, kuid need olid väga lihtsa ehitusega, olles tundlikud vaid 530-nanomeetrisele rohelisele spektrile.

Haide silma ehitus on selline, et see võimaldab neil asjade piirjooni kindlaks määrata ning erinevaid halle toone eristada, kuid mitte värve.

Monokromaatiline nägemine on maal elavate liikide seas üsna haruldane, kuna keerulisel maastikul ellujäämise tagamiseks on värvide nägemine vajalik.

Kuid vees elevatel liikidel ei mängi värviline nägemine nii suurt rolli. Seal sõltub ellujäämine kontrastidest ja kujudest, mille vahel vahet teha.

Varasem uuring vaalade, delfiinide ja hüljestega näitas, et ka neil on rohelisele spektrile tundlik nägemine.

Uurijate arvates võib nende avastus aidata inimesi paremini kaitsta haide rünnakute eest ning luua kalapüügivahend, mis aitaks püüdjatel ennetada haide juhuslikku sattumist võrkudesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles