Kohv ja aspiriin on parimad pohmelliravimid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv ja aspiriin on parim pohmelliravim
Kohv ja aspiriin on parim pohmelliravim Foto: SCANPIX

USA Thomas Jeffersoni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kõige efektiivsemaiks pohmelliravimeiks on aspiriin ja kohv.

Uurijate sõnul võivad pohmelli puhul aidata ka orgaaniline mesi, toored munad ja isegi pärmiekstrakt, kuid need ei olevat nii efektiivsed, kirjutab The Telegraph.

Pohmelli puhul hakkavad mõjuma kohvis leiduv kofeiin ja aspiriinis leiduvad põletikuvastased komponendid.

Teadlane Michael Oshinsky ja ta kolleegid tegid katse rottidega, tekitades neile väikeses koguses etanooli manustades peavalu ja pohmelli.

Katsetes jäeti alkoholi manustamise ja ravimi andmise vahele 4 – 6 tundi.

Pärast pohmellinähtude ilmnemist anti katsealustele loomadele kofeiini ja põletikuvastase toimega tablette. Need ained blokeerisid organismis tekkinud alkoholimürgid ja aitasid neid kehast välja viia. Rottide tervis paranes.

Ka ei märgatud rottidel veepuudust, kuigi arvatakse, et kohv viib vee kehast välja.

See uuring käivitas debati teemal, milline on ikkagi parim ravim pärast öist pidutsemist.

Osa uurijaid on arvamusel, et keha aitab kõige paremini alkoholimürkidest vabastada vesi. Mõne  arvates aga tuleks hoopis kasutada mahla või kaloririkast hommikusööki.

Mitmed arstid aga ei soovita pohmellipeavalu puhul üldse valuvaigisteid, nagu näiteks aspiriini ja ibuprofeeni. Need väidetavalt tekitavad seedehäireid, mis tervise paranemisele kaasa ei aita.

Arstide sõnul tegeleb organism kehast alkoholi väljaviimisega ega suuda samal ajal ravimite lahustamisega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles