Rahvusraamatukogus näeb Eesti koolide lõpumärke

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Jakobsoni nimelise 1. keskkooli 28. lennu lõpumärk aastast 1947.
Viljandi Jakobsoni nimelise 1. keskkooli 28. lennu lõpumärk aastast 1947. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti rahvusraamatukogu harulduste kogu näitusesaalis avati näitus “Eesti koolide lõpumärgid. Tõnu Lauki kollektsioonist”, mis on esimene koolimärkide esitlus.

Näitusel on koolide lõpumärgid ajavahemikust 1918-1950. Valdavalt eksponeeritakse rinnamärke, kuid väljas on ka näiteid teistest koolimärkide tüüpidest: tütarlastekoolide sõled, kaelas kantavad märgid, sõrmused, ripatsmärgid, rombid, käevõrud ja -ketid. Väljapanekut täiendab valik kirjandust, fotosid ning koolide (Jakob Westholmi gümnaasium, tütarlaste erakoolid, Tallinna reaalkool, Rakvere õpetajate seminar jt) vormimütse.

Näituse avanud rahvusraamatukogu peadirektori Janne Andresoo sõnul kannab iga märk sõnumit ja nad kokku jutustavad Eesti hariduslugu.

Metallikunstnik Tõnu Lauki hinnangul peegeldab näitus õpilaste võimekust omandada teadmisi ja õppida õppimist, õpilaste loomingulist aktiivsust märkide kujundamisel ja teostajate valikul, Eesti kullasseppade meisterlikkust ja maitset ning lugupidamisavaldust õpetajale.

Samuti annavad koolimärgid tema teatel infot kooli, lennu, omaniku nime ja hüüdnime või esimese kokkutuleku kohta pärast küpsusdokumendi saamist".

Näitus jääb avatuks 28. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles