Panganduskriisi tegelik põhjus – meeste hormoonid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panganduskriisi tegelik põhjus - meeste hormoonid?
Panganduskriisi tegelik põhjus - meeste hormoonid? Foto: indiabuzzing.com

Pankasid ja börse raputava rahakriisi põhjuseid on selgitatud globaliseerumise, kergelt rikastuda tahtmise ja rahanduspoliitika nõrkuse abil.

Kuid sotsioloogid selgitavad kriisi hoopis inimeste bioloogia, hormoonide ja käitumisega, kirjutab The Times.

 

Sotsioloogid tõid välja, et pangakriisi taga võib olla meeste hormoonidest tingitud agressiivne alfaisase käitumine.

«Tõsiasi on see, et mehed valitsevad rahamaailma. Edu saavutada tahtnud meestest pangajuhid keerutasid suuri summasid, kaugematele tagajärgedele tähelepanu pööramata ning kiitsid pärast tööpäeva lõppu õlut rüübates, kui head tehingud nad teinud on,» selgitasid sotsioloogid.

Sotsioloogid esitasid küsimuse, et kui meeste asemel oleks olnud naised, kuidas nemad oleksid käitunud.

 

Kas naised oleks ettevaatlikumad olnud ning valinud edu saavutamiseks aeglasema ja ettevaatlikuma tee?

 

«Rahamaailma raputav kriis tekkis üksikisikute vajadusest iga hinnaga edu saavutada. See oli meeste viis, kust puudus alternatiivne nägemus pehmemast ja ohutumast, võiks öelda naiselikumast viisist edu saavutada,» selgitas Londoni Citys asuvates pankades töötav psühholoog Julia Noakes.

Noakes lisas, et naised ei taha eriti pangajuhtideks saada, kuna nad kaotavad sellel kohal töötades 50 protsenti oma tegelikust olemusest.

Euroopa rahamaailma keskuses Londoni Citys avastati selline seik, et kriisist on kõige paremini välja tulnud Lloyds TSB pank. 

 

«See ei ole üllatus, sest Lloydsi juhtide hulgas on rohkem naisi kui ülejäänud pankade juhtide hulgas,» selgitasid sotsioloogid.

Sotsioloogid küsisid pangandusmaailma kuulsatelt meestelt, kas naised oleks meestega sarnaselt käitunud või ettevaatlikumad olnud.

«Vigu on tehtud, kuid arvan, et naised ei oleks nende nina ees olnud võimalustest mööda kõndinud või neile selga keeranud. Naised oleks täpselt samamoodi võimalustest kinni haaranud,» arvas üks meespankuritest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles