Uuring: Lenin ei andnud käsku tsaariperekond tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Iljitš Lenin
Vladimir Iljitš Lenin Foto: SCANPIX

Venemaa viimase tsaari Nikolai II ja ta pere mõrvauuring jõudis lõpule.

Asjatundjad ei leidunud midagi, mis viitaks, et bolševike juht Vladimir Iljitš Lenin oleks andnud käsu tsaariperekond tappa, kirjutab Izvestija.

Tsaar Nikolai II, ta abikaasa Aleksandra ja nende viis last lasti maha 1918. aastal Jekaterinburgis.

«Võin täie kindlusega öelda, et Lenin ei olnud tsaariperekonna tapmise taga. Selle kohta ei ole mitte mingisugust tõendusmaterjali,» lausus uurija Vladimir Solovjov.

Tõendeid ei leitud ka selle kohta, et bolševistliku partei keskkomitee juht Jakov Sverdlov oleks andnud käsu tsaaripere hukata.

Romanovite dünastia liikmed nõudsid uuringut, kuna nende arvates sattus tsaariperekond poliitiliste mängude ohvriks ja nad tapeti kõrgete riigiametnike käsul.

Nikolai II Aleksandrovitš Romanov (18. mai 1868 Tsarskoje Selo – 17. juuli 1918 Jekaterinburg) oli Venemaa viimane keiser, Poola kuningas ja Soome suurvürst.

Nikolai II valitses 1894. aastast kuni 1917. aastani.

1917. aasta Veebruarirevolutsiooni ajal vangistati ta koos perega Tsarskoje Selo Aleksandri paleesse, mis oli olnud tema ametlik residents.

Hiljem viidi perekond Tobolskisse ning siis Jekaterinburgi, mis jäi nende viimaseks peatuspaigaks. Seal lasti nad 17. juulil 1918. aastal maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles