Evelin Ilves: vahelduseks oleks meil vaja presidenti, kes suudaks rahva sülle võtta ja pai teha (4)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Raud ja Evelin Ilves
Mihkel Raud ja Evelin Ilves Foto: TV3

«Suviste Seitsmeste» otse eetris oli täna külas Mihkel Raud, kes sai võimaluse intervjueerida Evelin Ilvest. 

Mihkel Raud: Minu ülesanne on sind intervjueerida teemal, kas Eesti on valmis naispresidendiks. Mina muidugi arvan, et on. 

Evelin Ilves: Miks sa arvad, et on?

Sellepärast, et kogu maailm on naispresidendiks juba ammu valmis.

Seda on väga huvitav kuulda, et mis üks mees toob argumendiks ja mida tähendab, et valmis olla naispresidendiks.

Sest naised on targemad kui mehed, nii lihtne see ongi. Selleks, et ühte riiki efektiivselt juhtida, peavad selle tipus olema naised. See on minu argument. Aga ma küsiks su käest vastu pidi - miks ei ole? Püstitame sellise hüpoteesi, et mis on kõige tugevam argument selle vastu, et Eesti järgmine president peaks olema naine.

Kõige tugevam argument on see, et inimesed ja eriti naised valivad mehi millegi tõttu. Nad ütlevad küll, et naised esindavad meid ja meie huve ja siis lähevad ja hääletavad mehe poolt. Ma ei tea, miks see nii on. Võimalik, et nad kuidagi alateadlikult tunnistavad mingit sorti patriarhaalsust. Mina iseenesest olen matriarhaadi pooldaja ja minu meelest on Eesti ammu valmis naispresidendiks. Kui me tahame olla praegu innovaatiline tulevikuriik ja teistele eeskujuks mitmel moel, siis me kindlasti ei peaks presidendivalimistel sammu minevikku astuma.

Meil valib teatavasti presidenti riigikogu ja kui riigikogus see ei õnnestu, läheb see valijameeste kogusse. See väljend ise, eks ole, ütleb, et tegemist on meeste poolt domineeritud alaga. Kui me mõtleme naabrite peale, soomlased ja lätlased, naispresidente on meie ümber olnud riburada. Milles meie probleem on?

Ma arvan, et võibolla ei ole olnud nii jõulist kandidaati, kes oleks ennast väga selgelt sellele kohale usaldusväärselt välja pakkunud. 

Ene Ergma on ju kandideerinud, Lagle Parek kandideeris...

Kõik on väga tugevad ja tublid olnud, need naised, kes on kandideerinud, aga see on olnud selline ebalev. Hästi palju tingivas kõneviisis on olnud see ülesandmine, et «ma ei tea, kas ma ikka sobiksin presidendiks». Jõuliselt tuleb ennast üles sättida ja a priori ennast võitjana esitleda. Marina Kaljurand on just selline natuur. 

Kas sa toetad avalikult Marina Kaljuranna kandidatuuri?

Mina toetan Marina Kaljuranda juba ammu. Ma lihtsalt olen näinud, kuidas Marina esineb ka väljas suurtel areenidel, nii Venemaal kui Ameerikas. Lisaks sellele, et ta on äärmiselt karismaatiline naine, tark. Ta esindab veel vähemust. Valdab keeli, valdab välispoliitikat. See pole vähetähtis, kuidas suurel areenil, globaalsel areenil hakkama saad, kuidas sa mõjud ja kuidas sa selle lava võtad. See on täiesti kriitilise tähtsusega ja Marina on see, kes võtab lava. Ta on lihtsalt meeletult inspireeriv. Teiseks on ta meeletult toetav. Minu meelest meil vahelduseks oleks hea, kui on selline president, kes on suudaks rahva sülle võtta ja pai teha.

Üks president peab võrdse lugupidamisega suhtuma kõikidesse Eesti inimestesse, kaasa arvatud need, kes võibolla pooldavad neid poliitilisi jõude, keda ta ise ei esinda ja ideoloogiaid, mida ta ise ei toeta. Kas Kaljurand võiks ka EKRE toetajaid kuidagi kõnetada ja aidata integreerida?

Ma olen kindel, et ta on selleks võimeline. Kui Marina nõustus kunagi minu leivaraamatusse tulema üheks naiseks, kirjutas ta enda kohta, et «ma oskan koerte keelt». See tähendab hästi laias laastus seda, et ta leiab iga inimesega ühise keele. Ta on selline natuur, et ta oskab inimesi toetada ja innustada. See on hästi tähti.

Sa oled ise poliitikat väga lähedalt näinud pikka aega. Kui suureks sa hindad võimalust, et kas Kaljurand, Mailis Reps või mõni teine naiskandidaat lõpuks ikkagi presidendiks valitakse?

Teades, et seal telgi taga ikkagi toimub üks igavene mängurlus, siis ma pakun 50 protsenti.

Vaata intervjuud TV3 videost! 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles