Video: elektriangerjas võib tappa hobuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriangerjas
Elektriangerjas Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Vanderbilti ülikoolis tehud katsed näitasid, et kuulsa teadlase Alexander von Humboldti rohkem kui 200 aastat tagasi tehtud tähelepanek vastab tõele.

Preisi loodusteadlane ja rännumees von Humboldt märkas 1800. aastal Lõuna-Ameerikas Amazonases ekspeditsioonil olles, et elektriangerjad (Electrophorus electricus) võivad hobuse tappa, edastab Yle.

Pärast von Humboldti ei ole teadlased seda fenomeni looduses enam märganud ega ka jäädvustanud. Samuti  ei ole tehtud uuringuid, mis seda tõestaksid.

Palju oli ka neid, kes arvasid, et preislane mõtles elektriangerjate ja hobuste loo kuulsuse saamise eesmärgil välja.

«Kui ma esimakordselt von Humboldti lugu lugesin, siis arvasin samuti, et see ei saa tõsi olla. Miks peaks elektriangerjad hobuseid ründama?» teatas Vanderbilti ülikooli bioloog Ken Catania.

Catania teatel näitasid katsed, et elektriangerjad ründavad vees olevaid hobuseid siis kui nad tunnevad, et hobused võivad ohtlikud olla, andes elektrilöögi, mis mõjutab vee kaudu hobuseid. 

Seda tuleb enam ette põuaperioodil, mil angerjad jäävad lõksu väikestesse veekogudesse, kus teistel liikidel on neid kerge saagiks püüda.

Catania sõnul on hobuseid ründavad elektriangerjad tegelikult surmavamad kui von Humboldt arvas.

Elektriangerjas annab elektrilöögi peas asuvast kanalist, elekter jõuab vette ning ohvril tekib šokiseisund. Angerjas võib ka veest välja hüpata ja hobuse alakehale elektrilöögi anda. 

USA teadlased katsetasid elektriangerjate fenomeni plastkäsivarre, elektrit juhtiva metalli ja LED-valguse abil. Elektrilöögi tagajärjel süttis käes LED-valgus.

«LED-valguse süttimine imiteeris elektrilööki ja näitas, kuidas elekter mõjutab kesknärvisüsteemi, tekitades šoki,» teatas Catania. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles