Pildid:Prantsusmaal leiti 6000 aasta vanune veresauna paik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid avastasid Prantsusmaa idaosas Alsace`i piirkonnas jäljed umbes 6000 aastat tagasi kiviajal aset leidnud veresaunale, mis pandi toime kaitse eesmärgil.  

Väljakaevamispaigast paljastus luustikke, kuid ka üksikuid koljusid ning käe- ja jalaluid, edastab seeker.com.

Prantsusmaa arheoloogiliste uuringute instituudi teatel leiti umbes kümne inimese luustikke ja luid Strasbourg`i lähedalt Achenheimist paigast, mida iidsel ajal kasutati vilja ja teiste toiduainete hoiustamise kohana. Kokku leiti viie täiskasvanu ja noore skeletti ning nelja inimese üksikuid luid.

Uurimine paljastas, et kiviajal elanud surid nende kallal toime pandud vägivalla tõttu, sest luudel on näha palju vigastusi.

Luustike asetus viitab, et inimesed tapeti samal ajal ja surnukehad laoti üksteise peale.

«Nad hukati julmalt mitmete hoopidega, mis neilt elu võtsid. Seda tehti kivikirvestega. Tegemist on inimtrofeedega, mille sarnaseid leiti 2012. aastal ka Bergheimist,» teatas arheoloog Philippe Lefranc.

Asjatundja teatel näitasid vigastused, et tegemist oli tõenäaoliselt kahe erineva hõimu kokkupõrkega, milles ühe hõimu liikmed hukkasid teise hõimu liikmeid. 

Geneetilise uuringuga loodetakse saada tapetute kohta rohkem infot, kuid teooria kohaselt võis olla nii, et kokkupõrge tekkis kui piirkonda saabus uus hõim ning vanad olijad hakkasid oma ala kaitsma.

«Tundub, et ohvriteks on sisserändajad, kes oletatavalt pärinesid tänapäeva Pariisi aladelt ning «alsasslased» kaitsesid end ja oma elukohta ning tapsid sisserännanud,» teatas arheoloog.

Kuid pikesmas perspektiivis olid «pariislased», kes naersid viimasena, sest umbes 4200. aasta paiku eKr asendus Alsace`i hõim uustulnukatega, millele viitavad arheoloogilised leiud keraamika, hoonete ja matmistraditsioonide näol. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles