Kui ohutu on juua verd?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes meist ei oleks vaadanud mõnda vampiirifilmi või –seriaali ja mõelnud, mis tunne oleks juua verd.

Maailma erinevatest paikadest pärinevad juhtumid näitavad, et mitta ainult filmitegelastest vampiirid ei taha verd, vaid ka pärisinimesed naudivad seda, edastab Live Science.

2011. aastal uuris USA Texase politsei juhtumit, milles 19-aastane Lyle Bensley murdis naabri korterisse, hammustas naist kaelast ja jõi ta verd. Mees sõnas uurijatele, et ta on iidne vampiir, kes vajab elusolemiseks sooja inimverd. Politsei arreteeris mehe ja talle esitati süüdistus kallaletungis.

Kui juua verd väga väikeses koguses ja selles puuduvad patogeenid nagu näiteks vere abil edasikanduvad haigused, siis on see võrdlemisi ohutu.

Arstide sõnul on vere joomine siiski ohtlik, sest suuremas koguses veres leidub kahjulikke aineid, mis mõjuvad halvasti.

Eksperdid lisasid, et alla neelatud verd on raske seedida, kuna selles on palju rauda. Kui organism saab raua üledoosi tekivad probleemid nagu näiteks hemokromatoos, mis on pärilik või omandatud ainevahetushäire. Sellega kaasnevad maksakahjustus, vedeliku kogunemine kopsudes, veepuudus, madal vererõhk ja närvisüsteemi kahjustused.

USA Georgia tehnikaülikooli esindaja John Edgar Browningu andmetel joovad palju inimesed erinevatel põhjustel verd. Osa neist saab enda sõnul palju hapnikku ja rauda sisaldavast verest lisaenergiat. Browningu uuritud inimestel ei tekkinud loomavere joomisest probleeme, kuna nende tarbitav verekoguse ei olnud suur.

Võrreldes inimestega suudavad loomad verd paremini seedida, kuna nende organism on adapteerunud ja nad söövad toorest liha.

USA teadlane Katherine Ramsland kirjeldab oma raamatus «The Science of Vampires» vampiirnahkhiiri, kes vajavad verd, et nende organism töötaks. Nad saavad verest suurema rauakoguse kui neil vaja on, kuid keha eemaldab liigse raua. Ka on neil seedekulglas limamembraan, mis takistab liigsel raual vereringesse jõudmast.

Inimesed ei ole aga vampiirnahkhiired, mille tõttu ei ole neil arenenud raua seedimise ega kehast eemaldamise mehhanismi. Seega vere joomine võib inimestele saada saatuslikuks.

Kui ikkagi juuakse kogemata verd, siis tuleks olla valmis tagajärgedeks. Hea kui oleks arst  või oksendamisvahend käepärast, et veri ruttu organismist välja saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles