Tallinn Art Week eestvedaja Kadri Uus: materiaalne külg pole kunstiga tegelemisel kõige olulisem

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Art Week eestvedaja Kadri Uus
Tallinn Art Week eestvedaja Kadri Uus Foto: MediaMarketing

11.-18. juunini toimub Eesti pealinnas võimas kunstisündmus Tallinn Art Week, mille korraldajateks on kaks kaunist daami, Eesti kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu loojad Kadri Uus ja Andra Orn. Sarmikate naiste ettevõtmised on siiani olnud muljetavaldavad, ambitsioonid aga on veelgi lennukamad ning et tegu pole pelgalt unistustega, vaid realiseeruvate eesmärkidega, selles võib iga kunstinädala külastaja ise veenduda. Tallinn Art Week`ist ja NOAR-st räägib lähemalt Kadri Uus.

Kadri, kuidas te kunstiradadele sattusite?

Alguse sai kõik suuremat sorti kunstisõprusest. Minu varasemad tegevused on olnud väljaspool kunstimaastikku, aga kunsti juurde sattusin nii, et käisin näitustel ja kunstisündmustel, huvi aina süvenes. Suur roll oli siin ka NOARi teisel juhtival jõul Andral, kellega meid seob ammune sõprus ja kes tegutses varem galeristina Tam Galeriis.

Ühel hetkel, kui olin varasemate ettevõtmistega juba piisavalt tegelenud, tekkis soov võtta vastu uusi väljakutseid, teha midagi toredat, anda oma panus kunstielu edendamisele ja nii tekkis NOAR.

Räägitakse, et kunstiga ära ei ela, kuidas teie hakkama saate?

Ära elab, aga kindlasti ei ole see maailma kõige tulusam valdkond. Rahateema on paljudel aladel küsimuseks, aga lõpuks taandub asi sellele, mida sa teha tahad, millesse usud. Oleks naiivne öelda, et materiaalne külg pole oluline, aga see pole kunstiga tegelemisel ka kõige olulisem.

Kas oma tööd tehes tunnete, et olete kui kaks valget inglit — kas oli tunda, et teie ettevõetust oli Eestis puudu?

Oleme tõesti saanud väga positiivset tagasisidet nii publikult kui ka kunstnikelt. Meil on NOAR-is praeguseks 140 kunstniku teoseid, pakume uut platvormi, kus publik saab nende teostega kohtuda. Näitused on tihtipeale väga lühikest aega avatud, veebikeskkond aga on tänapäeval lisavõimalus, kuidas publik saab pikema aja jooksul avastada erinevate kunstnike töid. Nii suure hulga professionaalsete kunstnike koondamist sellisel viisil pole Eestis varem tehtud ja tundub, et ka aeg oli küps. Päris mitmed inimesed on varemgi sellele mõelnud ja mõned ka tegudeni jõudnud, aga kas siis aeg pole õige olnud või on asi millegi muu taha jäänud. Meil aga on kuidagi õnnestunud see ettevõtmine edasi viia.

Kunstnikud on erinevad, samuti ka isiksused. Mis on aidanud teil suurte isiksustega hakkama saada?

Arvan, et mu enda iseloom ja kogemused. Ma olen suurte isiksustega harjunud. Töötasin pikka aega rahvusvaheliste innovatsiooniprojektidega, see viis mu kokku erinevate valdkondade teadlastega, isiksustega, kellel on suured ideed. Olen selliste inimestega harjunud, võtan kõike rahulikult. See on enda sisemine tasakaal, ma tean, miks ma seda teen, miks seda on vaja ja on tore, kui on suuri isiksusi, kes usuvad oma ideedesse. Ja ma ei ärritu kergesti.

Olete juba suure töö ära teinud, ees on Tallinn Art Week, NOAR-i väljendusviis ja tipphetk — mida te sellelt nädalalt ootate?

Ootame, et tuleks palju inimesi seda kõike head nägema ja kaasa lööma. Terve see nädal on mõeldud Eesti inimestele ja pealinna külastajatele. Eesmärk on, et see, mida me teeme, jõuaks laiema publikuni.

Kui palju publikut käib NOAR.eu lehel?

Keskkonna külastatavuse numbreid saab mõõta tuhandetes, mitte veel miljonites, aga meil läheb hästi. Publiku huvi varieerub ka lähtuvalt sellest, kas meil on parasjagu midagi muud põnevat toimumas. Hiljuti korraldasime koos EKAga publiku lemmikute valimise meie noorte talentide seast, mille vastu oli väga suur huvi. Ja kui toimub midagi huvitavat, toob see inimesi kunsti juurde laiemalt. Nad tulevad alguses tutvuma teatud konkreetse asjaga, aga vaatavad siis ka seda, millega teised kunstnikud tegelevad.

Unistate numbrist miljon?

See oleks muidugi väga tore küll.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles