Tallinn Art Week toob publiku ette värske Eesti kunsti paremiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hull kunstinädal - Tallinn Art Week
Hull kunstinädal - Tallinn Art Week Foto: MediaMarketing

Tänavu 11.-18. juunini esmakordselt toimuv Tallinn Art Week toob publiku ette värske Eesti kunsti paremiku ja pakub hea võimaluse leida iseenda jaoks aktsepteeritavat vastust igipõlisele filosoofilisele küsimusele: MIS ON KUNST? Selle väljaselgitamise tee kulgeb läbi laia kunstispektri, mis ulatub klassikalisest maalist intrigeeriva tänavakunsti ja võimsate performance´iteni. 

Programm koondab ühise katuse alla nädalajagu kunstisündmusi, viies muuhulgas kunsti galeriidest ja muuseumidest välja, tuues selle linnaruumi, pealinna populaarsetesse kogunemiskohtadesse, otse rahva sekka.

Kunstinädala avalöögiks on 11. juunil Vabaduse Väljakul toimuv kunstipäev ja mänguline kunstimess, kus kõigil huvilistel on võimalik tutvuda nii tunnustatud kunstnike kui tulevikutalentide uuema loominguga ning laval on debatid, mängulised etteasted ja muusikaprogramm.

Mida pakub kunstinädala avalöök?

Mänguliselt kunstimessilt ei puudu Eesti kunsti elavad klassikud, kuid näha saab mõndagi ennenägematut. Eesti Banksy`ks nimetatud Edward von Lõngus sukeldub digimaailma ja Ajujahis ilma teinud uudse tehnoloogia abil valmib otse väljakul tema uus teos, luuletaja Sveta Grigorjeva installatsioon "Koti kotti, mitte inimest!" kutsub haarama poksikindad, et oma frustratsioon välja elada ja suveks sõbralikku vormi saada. Mastaapseim kunstiteos on koostöös EKA ja KUU Arhitektidega valminud vabaõhu-arhitektuurilahendus.

Pühapäevasel avatud stuudiote päeval on lahti Vabaduse väljaku majades tegutsevate kunstnike stuudiote uksed ja külalisi kutsutakse tutvuma kunstnike igapäevase töö ja tegemistega.

Hiljem asuvad kunstnikud letti ja pakuvad EKKMi kohvikus kosutust kõhule ja vaimule. Nädalavahetusel toimub ka tänavatoidu ja -artistide festival Telliskivis ning Kumus on viimane võimalus nautida vad ka näitust "Fotorealism. 50 aastat hüperrealistlikku maali".

Terve järgnev nädal on kuum ning sinna mahuvad EKA TASE´16 lõputööde näituste eriprogramm, Tallinna Teisipäev ehk kunstisõprade ühine rattatuur pealinna galeriide trajaktooril.

Galeriides toimuvad avamised, projektide esitlused ja vestlusringid, enamasti Enamikus galeriides on kohal ka kunstnikud, et tutvustada huvilistele oma teoseid. Muudest sündmustest võib eraldi võib ära märkida Alice Kase isikunäituse EKKMis ja Maarit Murka kavandi järgi loodud 1640 ruutmeetri suuruse seinamaalingu avamise Ülemiste Citys.

Oodata on Hullunud Luulemasina käivitamist ja ühiskonna musta aluspesu pesemist Sandra Jõgeva stand-up tragöödias, mis tuleb esitamisele ajaloolise Kuku klubi praeguseks publikule suletud interjööris. "Klatš: osa 2" keskendub kunsti puudutavale kogutud klatšile, mille hulgas on nii igivanu kui uhiuusi kuulujutte 

Üheks tippsündmuseks on intrigeeriva Non Grata kunstirühmituse Performance-Plahvatus Telliskivi Loomelinnakus, kus astub üles rida tunnustatud esinejaid kogu maailmast. Kunstinädala lõpetab muusika- ja visuaalkunstiprogramm Kumu ÖÖ.

Kunstinädala koordinaator on NOAR.eu kunstikeskkond koostöös Eesti suurimate kunstiorganisatsioonidega nagu EKKAK, Eesti Kunstnike Liit, EKKM, EKA, Eesti kunstimuuseum ja paljud teised.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles