Video: vaarao Tutanhamoni pistoda tera on meteoriidist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Tutanhamoni hauast leitud kaks pistoda, millest ülemine on kullast ja alumine meteoriidist
Vaarao Tutanhamoni hauast leitud kaks pistoda, millest ülemine on kullast ja alumine meteoriidist Foto: SCANPIX

Hiljutine röntgenuuring paljastas, et Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni pussnoa tera on kosmilist päritolu, olles meteoriidist.

Sarkofaagis Tutanhamoni paremale poole pandud pussnuga uurisid Itaalia ja Egiptuse arheoloogid, kes esindasid Milaano polütehnilist instituuti, Pisa ülikooli ja Kairos asuvat Egiptuse muuseumi, edastab seeker.com.

Briti arheoloog Howard Carter avastas Tutanhamoni haua 1922. aastal ning 1925. aastal kirjeldas ta leitud pussnuga kui «külmrelva, millel on kullast käepide ja vääriskivist ots».

Pussnoa käepidemel ja tupel on ornament, millel on taimi, sulgi ja šaakali pea.

Juba Cateri ajal avaldati arvamust, et pussnoa tera on erilisest metallist, kuid siis ei suudetud seda tõestada. Nüüdistehnoloogia võimaldas uuringut, mis näitas noatera struktuuri.

«Meteoriidile vihjab nikli suur kogus. Raudmeteoriidid koosnevad enamjaolt rauast ja niklist, vähem esineb koobaltit, fosforit, väävlit ja süsinikku,» selgitas Milaano polütehnilise instituudi esindaja Daniela Comelli.

Maal leiduvast rauamaagist tehtud esemetes on tavaliselt neli protsenti niklit, Tutanhamoni pussnoas aga 11 protsenti. Lisaks leiti sellelt ka koobaltit, mis samuti vihjab kosmosele.

«Pussnoa teras leiduva nikli ja koobalti kogus vastab raudmeteoriitides leiduvale nikli ja koobalti kogusele. Meteoriitides on säilinud meie päikesesüsteemi algusaeg,» lisas Comelli.

Comelli ja ta kolleegid uurisid, kust Tutanhamoni pussnoa tera materjal saadud on.

«Uurisime Punasest merest 2000 kilomeetri raadiuses leiduvaid meteoriite ja jõudsime lõpuks 20 meteoriidini, mis on sobivad. Nende seas on üks, nimega Kharga, mille nikli ja koobalti sisaldus vastab Tutanhamoni pussnoas olevale nikli ja koobalti sisaldusele,» selgitas teadlane.

Kharga meteoriidi kilde leiti 2000. aastal Aleksandria sadamalinnast 300 kilomeetri kauguselt Mersa Matruhi platoolt. Millal see Maale langes ja millal selle osast pussnoa tera valmistati, ei ole täpselt teada.

Iidsed egiptlased hindasid kõrgelt meteoriite ja selles valmistatud esemeid arvates, et meteoriidid on sõnumid jumalatelt.

Tutanhamoni hauas oli lisaks pussnoale veel meteoriidist esemeid, mille seas oli valitseja amulett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles