Port-au-Prince´i ajalooline Marché en Fer taastati endises hiilguses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marché en Fer
Marché en Fer Foto: SCANPIX

Aasta tagasi laastas Haitit ja selle riigi pealinna Port-au-Prince`i maavärin.

Pealinna paljud ehitised said kannatada, sealhulgas ka ajalooline turuhoone Marché en Fer, kirjutab inhabitat.com.

Nüüd on maavärinast aasta möödas ning Marché en Fer endise hiilguse tagasi saanud. Restaureerimise taga oli Briti firma John McAslan & Partners (JMP) ning Iiri mobiilifirma omanik Denis O´Brien. Tema firma Digitel on Haiti suurim mobiilsidefirma.

Ehitis taastati endises hiilguses ning katusele lisati veel päikesepaneelid.

Marché en Fer`i taastamine on haitilaste jaoks omamoodi lootuse sümbol, sest suur osa maavärinas kannatanutest elab ikka telklinnakutes.

Port-au-Prince´i ajaloolise ehitise taastamine võttis aega vähem kui aasta. See sai teoks eelkõige Briti firma varasema Haitil töötamise kogemuse ja Denis O´Brieni poolt annetatud 12 miljoni dollari tõttu.

John McAslani sõnul oli O`Brien väga sihikindel klient ning selle tõttu asjad liikusidki kiiresti.

Port-au-Prince`i  Marché en Fer ehitati 1891. aastal tollase Haiti presidendi Florvil Hyppolite´i käsul.  

20. sajandil sai sellest Haiti kultuuri, ajaloo ja arhitektuuri sümbol. 2008. aastal tekkis selles ehitises tulekahju ning see sai kannatada. Möödunud aastane maavärin aga muutis ta peaaegu rusuhunnikuks.

JMP firma tegi taastamisplaanid ning nende abil see ehitis restaureeriti.

Kaks torni jäid maavärinas püsti ning need vajasid vaid kohendamist, ülejäänud osad ehitati uuesti üles. Ehitisele lisati päikesepaneelid  ning eemaldati 1960. aastatel lisatud ohtlik betoonist katuseosa.

Hoone taastamisel peeti silmas asjaolu, et Haiti asub seismiliselt aktiivses piirkonnas ning et ehitis vajaks tulevikus vähe kohendamist.

Ülesehitustöödel osalesid nii kohalikud kui ka välismaised spetsialistid.

11. jaanuaril avati Marché en Fer kauplejatele uuesti. Avamisel osales ka USA endine president Bill Clinton, kes koordineerib Haitile rahvusvahelise abi andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles