Suri armastatud lastekirjanik Ellen Niit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellen Niit.
Ellen Niit. Foto: SCANPIX

Täna, 30. mail lahkus meie seast armastatud lastekirjanik Ellen Niit. 

Foto: Mihkel Maripuu

«Ellen Niit oli viljakas autor ja ta oli viljakas luuletajana, prosaistina, tõlkijana, ta eestindas ära terve korpuse ungari luulet, aga ma usun, et kõige sügavama jälje on ta jätnud lastekirjanikuna. Tema raamatutega on kasvanud üles terve põlvkond lapsi, mina nende hulgas. Oma leebel moel oskas ta eristada lapse jaoks head ja halba ja see on väga eriline,» ütles kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev ERRi uudisteportaalile.

«Peale selle ta oli ka väga soe inimene ja see soojus tuli tema lastekirjandusse ja lasteluulesse - ta suhtus erakordselt muhedalt lastesse ja kõik nende väikesed vimkad ja pahandused Ellen Niidu luules kuidagi mahenesid ja muutusid naljakaks aeg-ajalt . Väga andekas inimene,» ütles kirjanik Tiia Toomet.

Foto: Mihkel Maripuu

Ellen Niit on kirjutanud peamiselt luuletusi ja enamasti just lastele.

Ellen Niit tuli lastekirjandusse värsslooga «Kuidas leiti nääripuu» (1954), millele 1957. aastal järgnes «Rongisõit». Koos Gustav Ernesaksa viisiga kujunes «Rongisõit» populaarseks laulumänguks ning on ilmunud mitmes trükis.

Lasteluulest väärib esiletõstmist 1979. aastal ilmunud kogu «Krõlliraamat». Raamatutegelase Krõlli autoriks on kunstnik Edgar Valter.

Ellen Niidu esimene väikelaste proosaraamat ilmus 1963. aastal ning kandis pealkirja «Pille-Riini lood». Aastal 1970 ilmus «Triinu ja Taavi jutud» ning mõni aeg hiljem ka selle järge sisaldav «Triinu ja Taavi uued ja vanad lood» (1977).

Foto: SCANPIX

1990. aastatel jätkas Ellen Niit peamiselt luuletajana. Olulisemaks selle loominguperioodi figuuriks kujunes Krõll. Aastal 1993 ilmus «Kuidas Krõll tahtis põrandat pesta», järgmisel aastal «Krõlli värviraamat» ning «Krõll ja igasugused hääled». Aastal 1999 ilmus «Krõlli pannkoogitegu».

Tema üks täiskasvanutele mõeldud luulekogu, «Paekivi laul», ilmus 1998. aastal kirjaniku 70. sünnipäevaks. Enne seda on täiskasvanutele ilmunud luulekogu «Maailma pidevus». Kogu sisaldab luuletusi aastaist 1946–1976. 

Sel kevadel andis Postimees Grupp uuesti välja Ellen Niidu värssidega raamatu pere kõige pisematele, «Meil maal», mille esmatrükk ilmus 1985. aastal.

Ellen Niidule on omistatud kõrgeid autasusid, näiteks Valgetähe kolmanda klassi teenetemärk, Tallinna vapimärk ning mitmeid kirjanduspreemiaid.

Ellen Niit (sünninimi Ellen Hiob, kodanikunimi 1949–1958 Ellen Niit, 1958. aastast Ellen Kross) sündis 13. juulil 1928. aastal Tallinnas. Ellen Niit oli abielus kirjanik Jaan Krossiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles