Pildid ja video: teadlased leidsid Vaiksest ookeanist suure iidvana käsna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide Rahvusliku Ookeani ja Atmosfääri Admnistratsiooni (NOAA) teadlased avastasid Vaiksest ookeanist Hawaii saarestiku lähedalt väikese auto suuruse käsna.

Teadlaste sõnul on tegemist väga vana käsnaga, mis võib olla oma liigi suurim esindaja, edastab foxnews.com.

Mereuurija David Wagner ja ta kolleegid leidsid selle möödunud aastal Papahanaumokuakea rahvuspargi veemaailma robotkaamera abil uurides. Uuringu tulemused ja leiust tehtud video avalikustati möödunud nädalal.

«Mitmed mu kolleegid teatasid pärast video vaatamist, et nad ei olnud varem kunagi midagi sellist näinud, seega võib olla tegemist senitundmatu liigi esindajaga,» teatas Wagner.

Käsn, mis leiti 2100 meetri sügavusest, on umbes 3,5 meetrit pikk, kaks meetrit kõrge ja poolteist meetrit lai.

Varasematel aegadel peeti neid mereolendeid taimedeks, kuna neil puuduvad paljud loomadele omased jooned, kuid nüüdseks on nad loomade alla liigitatud. Merekäsnad võivad elada väga vanaks, isegi tuhandete aastate vanuseks. Ka nüüd leitud suure käsna vanus võib olla tuhande aasta ümber.

Käsna vanust saab määrata ta suuruse järgi ning hiiglaslikuks kasvamine näitab, et selleks kulus kaua aega.

Wikipedia: käsnad on lihtsa koelise ehitusega loomade hõimkond. Käsnadel puuduvad päriskoed, lihased, närvid ja siseelundid. Nende sarnasus kaelusflagellaatidega (protistid) viitab tõenäoliselt evolutsioonilisele «hüppele» ainuraksest hulkrakse organismini. Vaatamata «hüppele» ei ole käsnast evolutsiooni käigus kujunenud kõrgem loom.

Käsnade erinevatel rakkudel on küll oma funktsioon, kuid nad ei ole liitunud kudedeks ega elunditeks, neil puuduvad närvid ja leidub ainult mõni lihasrakk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles