Teadlased ei anna alla! Lumeinimese saladus tahetakse lahendada DNA abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus lumeinimesest
Kunstniku joonistus lumeinimesest Foto: SCANPIX

Lumeinimene on lahendamata mõistatus, millel on vastust otsinud nii seiklejad, teadlased kui skeptikud.

Maailma mitmete paikade, kaasa arvatud Himaalaja folklooris on lumeinimese kohta teavet, kuid seni ei ole mitte keegi suutnud tõestada selle olendi olemasolu, edastab The Telegraph.

Lumeinimesi on käinud otsimas ekspeditsooonid ja teda on väidetavalt jäädvustatud mäestikupiirkondades sadadel kordadel, kuid vastus on lahtine.

Nüüd plaanib rahvusvaheline teadlastegrupp viia läbi DNA-uuringu bioloogilistele objektidele, mida seostatakse lumeinimesega.

Seda uuringut kajastab Briti Channel 4 uues saatesarjas «Yeti: Myth, man or Beast?» (Lumeinimene: müüt, inimene või koletis?)

Saates tuuakse ära kõik seni teadaolevad tõendid selle müütilise ja müstilise olendi kohta, keda on kujutatud piltidel ja kes fotodele on jäänud hiiglasliku karvase ahvina.

Tiibetlased kasutavad lumeinimese kohta sõna «miché», mis tõlkes tähendab «meeskaru», kuid ka sõna «mirka», mille tähendus on «metsinimene».

Hiinas on lumeinimese kohta kasutusel «yeren» ehk «metsik olend». Mongoolias on lumeinimene «almas», Vietnamis «batutut», Põhja-Ameerikas «bigfoot», Austraalias «Yowie» ja Šotimaal «fear liath»

Lumeinimest peetakse mingit sorti inimahviks või siis ahvi ja inimese hübriidiks, kes millegipärast eelistab elada mägedes.

Varem on teadusringkonnad välja pakkunud, et lumeinimene võib olla mägedes elav suur ahv või kohalik karu, kes püsti ajades meenutab ahvinimest.

Nepaalis arvatakse, et lumeinimesi kohtab päevasel ajal harva selle tõttu, et nad on öise eluviisiga.

Tiibeti folkloori kohaselt sureb igaüks, kes seda olendit oma silmaga näinud on.

Lumeinimese legend on maailmas olnud liikvel sadu aastaid, kuid 20. sajandil tekkis tema otsimise buum, mis ei ole ka 21. sajandil raugenud.

Kõige värskem info lumeinimese nägemise kohta pärineb Hispaaniast Püreneedest, kus teda väidetavalt nähti neli kuud tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles