Video: Islamiriigi vallutatud aladel levib nahka ja kudesid hävitav leišmanioos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leišmanioos
Leišmanioos Foto: Wikipedia.org

Lähis-Ida riikides, eriti aga Islamiriigi poolt vallutatud aladel levib raske nahka ja kudesid hävitav haigus leišmanioos.

Tegemist on haigusega, mida levitavad nakatunud habesääsed ja mis viletsa hügieeniga oludes levib väga kiiresti, edastab news.com.au.

Haiguse levikukohtadeks on ülerahvastatud paigad nagu põhenikelaagrid ning Islamiriigi poolt vallutatud linnad ja külad, kuhu elanikud on lõksu jäänud.

Leišmanioosi nakatunutel tekivad naha pinnale haavandid, ninast jookseb sageli verd, tekib raskusi hingamisel ja neelamisel. Kui haigust ei ravita, lõppeb see surmaga. Haiguse raskema vormi puhul hävinevad ka nina, suu ja kõri siseosas asuvad koed ja limaskestad.

Lähis-Ida ja lääne meditsiiniekspertide sõnul on «lihasööja» põhjuseks sõjaolukorra tekitatud keskkond, kus on koos palju inimesi ja olud nakatumiseks soodsad ning arstiabi kättesaadavus minimaalne või puudub.

Kurdide Punase Poolkuu esindajate teatel jäetakse Islamiriigi poolt vallutatud linnades ja külades laibad tänavatele-teedele vedelema, selline olukord aitab haiguse levikule kaasa.

Punase Poolkuu andmetel esineb leišmanioosi eelkõige Süürias Islamiriigi poolt kontrolliatavates paikades nagu Raqqa, Deir al-Zour ja Hasakah.

USA haigustekontrolli keskuse andmetel on nimetatud haigus hakanud levima ka Türgis, Jordaanias ja Liibanonis, kus on mitu miljonit Süüria kodusõja ja Islamiriigi eest põgenenud inimest.

Ekspertide arvates on leišmanioos jõudnud koos suure hulga põgenikega ka Euroopasse, kus see võib samuti levida põgenikelaagrites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles