Galerii: Köler Prize gala tõi kokku kultuuri- ja kunstiinimesed

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel EKKMis toimunud galal kuulutati 2016. aasta Köler Prize’i võitjaks Laura Põld.

Peapreemia, 7000 eurot ning Ketli Tiitsari ja Anneli Tammiku kujundatud rinnamärgi, andis üle Köler Prize’i peasponsori Smarten Logisticsi nõukogu esimees Armin Kõomägi.

Köler Prize’i grand prix laureaadi selgitas rahvusvaheline žürii kooseisus Anu Vahtra (Köler Prize 2015 grand prix laureaat), Julija Fomina (Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuse kuraator), Jussi Koitela (Soome kuraator ja visuaalkunstnik), Jörg Heiser (Kunstikriitik, ajakirja Frieze kaastoimetaja) ja Katja Mater (Hollandi kunstnik ja ajakirja Girls Like Us toimetaja).

Žürii kommenteeris oma otsust järgnevalt: «Pärast pikka ja põhjalikku arutelu Köler Prize’i selleaastase tugeva koosluse üle otsustas Žürii ükshäälselt, et Köler Prize 2016 Peapreemia laureaat on Laura Põld.

Kunstniku varasemalt eksponeeritud installatsioon pealkirjaga The Night Your Mate Danced Like A Tree (2014) koosneb peenetest kõrgetest kardinalaadsetest kangast ja vineerist vormidest, mida saadab sobiliku nüansina elektrooniline heliteos. Teine, spetsiaalselt EKKMi kaldpinnaga estakaadi kavandatud teos (Valguskiir põhjustatud mesilase lennust ümber granaatõuna sekund enne ärkamist, 2016), muudab julgelt sealse omapärase ruumi kogemust. Kunstnik on teoses töötanud nii ruumis olemasolevate struktuuridega kui toonud keskkonda ka sellele võõraid objekte.

Žürii hindas kunstniku avatud ja vastuvõtlikku lähenemist näituse olustikule ning tema leidlikkust ja loomingulisust erinevate materjalide kasutamisel. Nende materjalide hulka kuuluvad näiteks keraamika, puit, kangas, leidobjektid ning ka skulpturaalsed sekkumised ruumi arhitektuuri – sealjuures on kunstnik töötanud nii ise tehtud kui ka eelnevalt valminud konstruktsioonidega. Žürii on veendunud Laura Põllu energilise ja mitmekülgse loomingu potentsiaali suuruses.»

Publikupreemia, millega kaasneb 1500 eurone auhinnaraha SALTO arhitektuuribüroolt ning Ketli Tiitsari ja Anneli Tammiku kujundatud rinnamärk, pälvis ülekaalukalt Art Allmägi.

Nominentide näitus EKKMis jääb avatuks 5. juunini.

Köler Prize on 2011. aastal Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi asutatud kunstiauhind, mille eesmärgiks on populariseerida kaasaegset kunsti ning tõsta esile kohalikul kunstiväljal olulisi kunstnikke ja rühmitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles