Soome psühhoanalüütik: vagiina on hirmutav salauks teispoolsusse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome psühhoanalüütiku Elina Reenkola sõnul seostatakse põhjamaises rahvatraditsioonis naist ja naiste seksuaalorganeid maagia ja nõidusega ning vagiina on hirmutav salauks teispoolsusse.

Reenkola arvates on naised oma müstilisuse ja bioloogiliste erisustega sajandite jooksul mehi hirmutanud ja kadedust tundma pannud, edastab Helsingin Sanomat.

20. sajandi alguse tuntud psühhoanalüütiku Sigmund Freudi arvates oli naistel peenisekadedus, kuid tõenäoliselt oli see hoopis naiste kadedus, et nad ei saa kogeda sellist seksuaalset vabadust nagu see on lubatud meestele.

Freud samas mõjutas tugevalt seda, et ühiskond hakkaks märkama ka naiste seksuaalsust ja seksuaalseid vajadusi.

«Patriarhaalsusega suruti naised teatud rolli, kust oli ja on seni raske välja murda. Mehed on harjunud naisi kontrollima ja alla suruma, sealhulgas ka seksuaalselt. Naised olid ja on järglaste tootmise masinad ja kui nad näitasidki, et ka neil on seksuaalsed vajadused, sildistati nad kas litsides või hulludeks. Mehed kontrollisid ja kontrollivad naiste seksuaalsust, kuid samas kardavad ja kadestavad naisi, sest ei saa nende olemusest aru,» selgitas psühhoanalüütik.

Freudi teooria kohaselt tekitas naistes peenisekadedust see, et neil on vaid kliitor, mis on «minipeenis».

«Freud ei mõistud naiste olemust täielikult, vaid lähtus oma fallosekesksest nägemusest. Hoolimata pikaajalistest uuringutest ei saanud Freud naise seksuaalsusest lõpuni aru, arvates et naine on «mittetäiuslik mees». Samal seisukohal oli enamik tollaseid mehi ja neid leidub ka tänapäeval,» nentis soomlanna.

Mehed on maailma ja naisi valitsenud sajandeid, määrates ära, milline tohib olla naiste seksuaalsus ja kuidas suhtuda naiste suguelunditesse.

Hirmutavad ja mõistatuslikud naised tuli panna raamidesse, sest vaid nii sai neid kontrollida. Freud kasutas selle kohta saksakeelset sõna «unheimlich» (võõrastav).

Nii Põhjamaades kui veel mitmes teises kultuuriruumis seostatakse naise vagiinat ja menstruatsiooni sünni ja surma müsteeriumitega.

«Uue elu andjana on naised meeste jaoks laetud maagiaga, millest on raske aru saada. Vagiina on koht, mis võib anda elu, kuid tuua ka surma. See on nagu salauks, mis võib viia paradiisi, kuid mõnel puhul ka põrgusse,» nentis psühhoanalüütik.

Ta jätkas, et kui naistel arvatakse olevat peenisekadedus, siis meestel on vagiinakadedus, kuid mehed ei tunnista seda.

Selle tõttu tahavad mehed ka 21.sajandil naisi ikka kontrollida, kuna tegemist on nende jaoks «lahendamata mõistatusega».

Hoolimata mitmest seksuaalrevolutsioonist on seni raske naiste seksuaalsuse kohta käivaid väärkäsitlusi ümber lükata. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles