Video: teadlased jäädvustasid esmakordselt nahkhiirtega maiustavaid ahve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased märkasid, et ahvid maiustavad nahkhiirtega
Teadlased märkasid, et ahvid maiustavad nahkhiirtega Foto: Youtube

Ameerika Ühendriikide Florida Atlanticu ülikooli teadlaste sõnul tegid nad kindlaks veel ühe viisi, kuidas surmav haigus Ebola ühelt liigilt teisele, kaasa arvatud inimesele levib.

Ahviuurijate teatel said nad esmakordselt videole, kuidas  Cercopithecus liigi  ahvid söövad nahkhiiri, edastab Discovery News.

Kokku nägid nad kuue aasta jooksul Tansaanias ja Keenias 13 sellist juhtumit, milles ahvid püüdsid nahkhiiri ja toitusid neist käsitiivalistest.

«Ahvide elu ja söömisharjumusi jälgides ilmnes, et menüüs olid nahkhiired tähtsal kohal,» teatas ahviteadlane Kate Detwiler.

Nii Ebola kui veel mitmed haigused jõuavad inimesteni just loomade vahendusel siis, kui haigust kandvate loomadega kokku puututakse.

Teadlaste sõnul ei ole ahvide ja nahkhiirte sümbioosi varem uuritud, kuid arvatakse, et ahvid võisid Ebola saada just kokkupuutes nahkhiirtega ja neid süües.

«Ahvide ja nahkhiirte vahel on kiskja ja saaklooma suhe, seega on need mõlemad loomad näiteks Ebola ja veel mitme zoonootilise haiguse levitajaks,» teatas Detwiler.

Uurimine paljastas, et ahvid mitte ainut ei taba ega söö «värskeid» nahkhiiri, vaid nad on huvitatud ka nahkhiirte surnukehadest.

Teadlaste sõnul meeldib ahvidel nahkhiiretga maiustada pikalt ja teada on juhtmeid, mil ahvid on isegi nahkhiirte luud ära söönud, saades väärtuslikku luuüdi.

Ahvide jaoks on nahkhiired kerge ja lihtne saak, kuna mõlemad liigid elavad puudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles