Pildid: 300 000 sõduri elu nõudnud Somme`i lahingu «armid» on seni näha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Prantsusmaal Somme´i jõe ääres toimus Esimese maailmasõja ajal lahing, mis nõudis 300 000 Prantsuse, Saksa, Kanada, Lõuna-Aafrika, Austraalia, Uus-Meremaa ja India sõduri elu.

Sel aastal möödub 1916. aastal 141 päeva jooksul peetud lahingust 100 aastat, edastad Daily Mail.

Briti fotograaf  Mike Sheil tegi kümne aasta jooksul lahingupaigast tuhandeid fotosid, mida näeb alates 1. juunist näitusel Londonis Guildhallis koos sõjaaegsete fotodega.

Somme´i lahing toimus 1. juulist kuni 13. novembrini 1916, kuid kumbki sõdiv pool ei saavutanud edu.

Ametlike andmete kohaselt kaotasid liitlased surnute, haavatute, vangi langenute ja tedamata kadunutena 794 000 sõdurit, sakslased aga 538 000 sõdurit.

Inglased kasutasid esimestena Somme`i lahingus tanke ja see toimus 15. septembril 1916.

69-aastase fotograafi Sheili sõnul on Somme`i lahingu «armid» seni  maastikus näha, kuid tema jäädvustas oma fotodel ka rõõmsamat.

«Enamik Somme`i fotosid näitavad kurba poolt, kuid mina tahtsin jäädvustada selle lahingu kauget kaja, milles on ka positiivseid noote. Veri on ammu kadunud ja haavad peaaegu kinni kasvanud. Allesolev on omapärane kompositsioon loodusest ja inimkätega tekitatust,» selgitas fotograaf. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles