Video: EgyptAiri lennukit võis tabada meteoorkeha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EgyptAiri lennuki tükid, mis leiti Vahemerest
EgyptAiri lennuki tükid, mis leiti Vahemerest Foto: SCANPIX

Möödunud nädala neljapäeva varahommikul kadus ootamatult radariekraanilt Egiptuse lennufirma EgyptAiri lennuk Airbus A320, mille pardal oli 66 inimest ja mis oli teel Pariisist Kairosse.

Suure tõenäosusega kukkus lennuk Vahemerre, kust seda mitme riigi koostöös nüüd otsitakse, edastab Daily Mail.

Rahvusvahelises meedias spekuleeritakse, kas õnnetuse põhjustas terrorirünnak, ootamatu tehniline rike, pilootide viga või midagi muud.

Venemaa kosmoseametnikud teatasid nüüd, et kuna leitud lennuki- ja inimjäänustel on põlemise jälgi, siis võis katastroofi põhjustada meteoorkeha.

Venemaa andmetel liikus lennukatasroofi eel ja selle toimumise ajal Maa atmosfääris 10 000-tonnine meteoorkeha, mille kiirus oli üle 100 000 kilomeetri tunnis ning mis lagunes väiksemateks osadeks.

Venemaa kosmoseametnikud olevat edastanud hoiatuse, et selle meteoorkeha fragmendid võivad 17, 18., 19. ja 20. mail langeda maapinnale. Oletatakse, et üks neist fragmentidest tabas EgyptAiri lennukit kui Kreeka lennujuhtimiskeskus sellega kell 2.30 kontakti kaotas.

Mitmel sotsiaalmeedia leheküljel viidatakse Venemaa kaitseministeeriumi raportile meteoorkehade ja hoiatuse kohta.

«Kümned või isegi sajad tuhanded selle meteoorkeha osad võivad langeda 18. – 20. mail atmosfäärist maapinnale. Piirkonnad, kus need langeda võivad ulatuvad Gröönimaast Austraaliani, kuid keskpunkt on Vahemerel ja selle äärsetel aladel,» teatati sotsiaalmeedias.

Suure tõenäosusega kulges EgyptAiri lend MS804 seal, kus meteoorkeha jääke sadas ja lennuk võis mõnega neist pihta saada.

Vahemerel seilanud Kreeka kaubalaeva meeskond nägi umbes samal ajal kui EgyptAiri lennuk radariekraanilt kadus taevas kummalist valgussähvatust.

Meteoriidisadu jäädvustati nii USAs kui Kanadas ning Ameerika meteoriidiühing sai 700 teadet selle nähtuse kohta.

Lennuõnnetuse uurijate teatel ei jõudnud kapten Mohamed Ali Ali Shoukair edastada mayday hädakutsungit ega teatada probleemidest. Seega oletatakse, et toimus midagi väga ootamatut ja ebatavalist.

Kreeka kaitseministri Panos Kammenose andmetel langes EgyptAiri lennuk ootamatult 11 000 meetri kõrguselt 4000 meetri kõrgusele ja tegi mitu manöövrit.

Seni ei ole mitte ükski terrorirühmitus teatanud, et nemad on EgyptAiri lennukiga juhtunu taga.

Kaks Türgi pilooti edastasid info kummalise heleda objekti kohta, mida peeti ufoks. Seda nähti Istanbuli lähedal enne maandumist ja arvatakse, et see võis mõjutada ka Egiptuse lennukit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles