Kuula ja mõnule! Kümnes festival Schilling kuulutab välja kogu eeskava

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schilling 2015
Schilling 2015 Foto: Siim Piirak

Laupäeval, 2. juulil Kilingi-Nõmme Suveaias toimuv järjekorras kümnes alternatiivmuusika-festival Schilling kuulutab välja kaheksa järgmist esinejat ja sellega kogu tänavuse eeskava.

Seekordse Schillingul astuvad lisaks varem teadaantud artistidele üles üks olulisemaid kaasaegseid indie-rock bände British Sea Power Inglismaalt, üleilmselt tuntuim Venemaa shoegaze'i ansambel Pinkshinyultrablast, rahvusvaheliselt läbilöönud Soome elektroonilise popi artist Jaakko Eino Kalevi ning Soome hüpnootiline psych-rock bänd Black Lizard. Kodumaad esindavad oma uue plaadi materjali esitlev Pastacas, mänguline hip-hop-duo Öökülm, üks omanäolisemaid uusi Eesti artiste Mick Pedaja ning värskekõlaline elektroonika-artist SU-MU.   

Lisaks neile olid juba varem Schillingu eeskavasse kinnitatud rahvusvahelise kaliibriga elektroonilise muusika trio Garden City Movement Iisraelist, 2000ndate üks mõjukamaid Rootsi indie-pop bände The Embassy, paljukiidetud minimalistlik darkwave'i duo The KVB Inglismaalt ja värske Tallinna post-rock ansambel Levski.

BRITISH SEA POWER (UK)

British Sea Power on üks olulisemaid kaasaja briti indie-rock bände. Alates 2003.a. debüütplaadist “The Decline of British Sea Power” üleilmset kuulsust nautiva grupi mitmed lood on jõudnud UK Top 20-sse. Nende 2008. aastal ilmunud kolmas plaat “Do You Like Rock Music?” esitati ka Briti muusikaauhinna Mercury Music Prize'i nominendiks. BSP on tuntud oma suurepäraste kontsertide ja ebatavaliste kontserdipaikade poolest. Lisaks olulisematele maailma rock-festivalidele on BSP üles astunud muuhulgas Suurel Hiina Müüril ja arktilistel saarekestel. BSP on tuuritanud USA staadionitel koos The Killers'iga ja astunud üles erikülalisena The Flamingi Lips'i kontsertidel. Intensiivsete ja leidlikke show'de eest pärjati BSP 2004. aastal ajakirja Time Out Aasta Kontsertansambli tiitliga.

PINKSHINYULTRABLAST (RU)

Pinkshinyultrablast on viieliikmeline Peterburi shoegaze'i ansambel. Hetkel Venemaa üks globaalselt tuntumaid bände avaldas oma debüütalbumi “Everything Else Matters” 2015. aasta alguses ja see pälvis kiiresti äärmiselt sooja vastuvõtu.  Bänd köidab kuulajaid ka oma skenest väljaspool, neil on meeldejääv front-woman ja põnevad kontsertid. Nende teine album“Grandfeathered” oli üks 2016. aasta oodatuimaid plaate. Bänd on suutnud oma muusikas peegeldada nii 80ndate lõpu ja 90ndate alguse Briti bändide nagu Ride või My Bloody Valentine kui ka sama perioodi elektroonilise muusika vaimu.

JAAKKO EINO KALEVI (FI)

Jaakko Eino Kalevi on omanäoline elektroonilise popi artist, kes on salvestanud muusikat alates 2001. aastast. Üleilmse tuntuse tõi talle 2015.a aastal Domino alaleibeli Weird World alt ilmunud omanimeline album, mis pälvis rohkelt kiitvaid arvustusi rahvusvahelises muusikapressis. JEK muusika on elegantne ja isikupärane, segades endas soft rock'i, elektroonilist poppi ja diskot, mis võib kohati meenutada kuulsaid pop-ekstsentrikuid nagu Ariel Pink või Connan Mockasin. JEK on kasvatanud oma fännibaasi arvukate tuuridega Euroopas, ta on andnud kontserte ka Jaapanis ning äsja lõppes Jaakkol väikene USA tuur.

BLACK LIZARD (FI)

Black Lizard on hüpnootiline Helsingi psych-rock bänd, mis pälvis laiemat tähelepanu oma 2013.a. ilmunud ja soojalt vastuvõetud täispika albumiga, mis salvestati Berliinis koos Anton Newcombe’iga (The Brian Jonestown Massacre). Tänaseks kaks albumit üllitanud bänd mängib omanäolist muusikat, mille atmosfääri loovad eemalolevad vokaalid, kajased kitarrid ja surisev fuzz-kitarr.

PASTACAS (EE)

Ramo Teder on varjunime Pastacas all muusikat teinud viimased 15 aastat. Tema ainulaadses eksperimentaalses folk-popis kohtuvad flööt, akustilised instrumendid, elektroonika ja isikupärane laulmislaad. Kontsertreisid on viinud teda lisaks Euroopale ka Jaapanisse, sh tuuritama koos sealse duoga Tenniscoats. Schillingu kontsert on ühtlasi esimene võimalus kuulata tema sügisel ilmuva uue plaadi lugusid live-ettekandes.

ÖÖKÜLM (EE)

Öökülm on mänguline Rakvere hiphop-duo, kes on näide avatud suhtumisest muusikasse, tekstidesse ja kogu hiphopi-kontseptsiooni üldisemalt. MC Lordi riimid ja Melkkeri sämplid peaksid õnnelikuks tegema igaüht, kes peavad lugu kaasahaaravast muusikalisest taustast ja mõnusa kiiksuga tekstidest. Raadiotes ja Youtube’is on saanud rohkelt mängukordi Öökülma hitid “Viskit” ja “Seagripp 95” (feat. Lotte). Sel aastal on kuuldavasti tulekul ka nende kauaoodatud kolmas plaat.

MICK PEDAJA (EE)

Mick Pedaja on noor Raplast pärit laulja ja laulukirjutaja, kes sai laiemalt tuntuks eduka osalemisega 2016. aasta Eesti Laulu konkursil, eristudes konkurentidest  enda loodud lauluga „Seis“ ja selle lummava esitusega. Pedaja muusikat võib kirjeldada kui segu ambient'ist, akustilisest folgist ja new age'ist, kus loodushääled kohtuvad hõljuvate kõlamaastike ja helimustritega.

SU—MU ✺ (EE)

Su—Mu ✺  on Eerik Kändleri (Sädelev Kass, Tagasi Tulevikku) uus muusikaprojekt, mis ühendab endas elektroonilist tantsumuusikat ja psühhedeelseid kitarrikõlasid. Tema kõlapilt on mõjutatud nii kaasaegsest klubimuusikast kui maailmamuusika rütmidest ja helikeelest.  Su—Mu ✺ Schillingu kontsert on ühtlasi tema esimesi suuremaid ülesastumisi.

Schillingu piletid on müügil Piletilevis ja maksavad kuni 31. maini (k.a.) 27 €, kuni 17. juunini (k.a.) 32 €, kuni 1. juulini (k.a.) 35 € ning festivalipäeval ja väravast ostes 40€ (vabade kohtade olemasolul). Tasuta pääsevad Schillingule kuni 16-aastased (k.a.) lapsed, kes on lubatud festivalile ainult koos saatjaga, samuti invaliidid ja pensionärid (soodustust tõendava dokumendi ettenäitamisel).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles