Rooma vajab 500 miljonit eurot, et taastada Rooma hiilgus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keiser Augustuse (elas 69 ekr - 14 pKr) kuju Roomas. Oli esimene Rooma keiser
Keiser Augustuse (elas 69 ekr - 14 pKr) kuju Roomas. Oli esimene Rooma keiser Foto: SCANPIX

Itaalia pealinna Rooma võimud esitasid firmadele, jõukatele filantroopidele ja oma linna ajaloost hoolivatele kodanikele palve annetada raha, mis aitaks taastada igavese linna Rooma hiilguse.

Võimude sõnul on Roomas asuvate iidsete vaatamisväärsuste säilitamiseks ja konserveerimiseks vaja vähemalt 500 miljonit eurot, edastab The Local.

Rahasüsti vajavad näiteks foorum, Circus Maximus ning veel mitmed ehitised ja akveduktid, et need säiliksid ka edaspidi.

Roomal on 12 miljardi euro eest võlgasid ja selle tõttu ei saa linn renoveerimist rahastada.

Rooma kultuuriväärtuste ameri juht Claudio Parisis Presicce teatas, et kindlasti leidub neid, kes aitavad ja on huvitatud säilitama linna, mis kunagi oli lääne tsivilisatsiooni keskus.

«Tuleb leida loominguline lahendus, et luua side praegu Roomas elavate inimeste ja iidse Rooma vahel,» teatas Presicce.

Rooma maine on sanaud viimasel ajal kahjustada linnajuhtuide korruptsiooniskandaalide tõttu ja see võib mõjutada roomlaste suhtumist rahalistesse annetustesse, mida kogutakse iidsete hoonete säilitamiseks.

Möödunud aastal määras Itaalia valitsus Roomat juhtima Francesco Paolo Tronca, kelle sõnul tuleb astuda radikaalseid samme, mis aitaksid Roomal saada tagasi Julius Caesari, Augustuse ja teiste suurmeeste aegne hiilgus.

Troncast sai linnajuht pärast seda, kui linnapea Ignazio Marino oli sunnitud korruptsiooni tõttu tagasi astuma.

Tronca sõnul on firmad ja kodanikud juba Rooma renoveerimisele õla alla pannud, sest Fendi moemaja puhastas ja renoveeris oma raha eest kuulsa Trevi purskkaevu, juveelifirma Bulgari parandab Hispaania treppe ja moefirma Tod on andnud suuri summasid Colosseumi renoveerimiseks.

Restaureerimist ja konserveerimist vajavad veel mitmed paiga ning linn vajab umbes 500 miljonit eurot, et antiikne Rooma säiliks.

Selle summa sees oleks ka uued väljakaevamise ja uurimise projektid foorumil, gladiaatorite koolis ja veel mitmes paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles