Floridas leiti inimsööja-krokodille

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niiluse krokodill
Niiluse krokodill Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Floridas on alligaatorid ja krokodillid tavaline vaatepilt, kuid nüüd teatasid sealsed krokodilliuurijad, et neile on jäänud silma inimsööja-krokodillid.

Viimasel paaril aastal on Evergladesi soost ja Miamist selliseid leitud kolm, viimane neist, 5,5-meetrine isend sel kuul, edastab foxnews.com.

Florida ülikooli roomajateadlase Kennet Krysko arvates on neid krokodille lisaks leitud kolmele isendile veel mitmeid.  

Kõigile kolmele tehtud DNA-test näitas, et tegemist on Niiluse krokodillidega (Crocodylus niloticus), kes elavad tavaliselt Aafrikas Sahara kõrbest lõunas, toitudes nii jõehobudest, sebradest kui inimestest.

Aastatel 2010 – 2014 langes Aafrika riikides nende krokodillide saagiks 480 inimest, kellest 123 kaotas elu.

Uurijate sõnul on Florida kliima Niiluse krokodilli jaoks soodsam kui Aafrika oma, mis on märgatavalt kuivem. Ühe Floridas tabatud Niiluse krokodilli uurimine näitas, et ta oli kolmandiku võrra suurem kui ta eakaaslased Aafrikas.

Floridas tabatud Niiluse krokodillid on geneetiliselt identsed, mis viitab sellele, et nad on pärit samast paigast, kuid kust ja millal nad Floridasse jõudsid, ei ole teada. DNA-testi kohaselt ei pärine need krokodillid mitte ühestki USA loomaaiast.

Teadlaste andmetel on Florida Disney World toonud Lõuna-Aafrikast ja Madagaskarilt aastaid varem Niiluse krokodille, seega võib tegemist olla lõbustuspargist põgenenud isenditega.

Florida subtroopiline kliima on põhjuseks, miks seal on palju võõrliike. Lisaks Niiluse krokodillile on Evergladesi soos endale elukoha leidnud ka Birma püütonid.

Loomateadlased arvavad, et kui Niiluse krokodillid hakkavad kiires tempos paljunema, siis võib neist Mehhiko lahe rannikul saada ohtlik nuhtlus.

«Bioloogina loodan, et nende kronkodillide probleemile leitakse lahendus enne, kui see liiga suureks paisub. Tegemist ei ole mingi ohutu roomajaga,» teatas Krysko. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles