Aidese uue video filmimine nõudis ohtralt ohvreid

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aides esinemas Von Krahli teatris Tallinn Music Weeki raames üritusel «Rabarock presents»
Aides esinemas Von Krahli teatris Tallinn Music Weeki raames üritusel «Rabarock presents» Foto: Jelena Rudi

Eesti alternatiivrokkbänd Aides esitleb täna, 11. jaanuaril kell 19:30 Tallinnas Solarise kinos muusikavideot oma esikalbumi hittloole «Unbelievable».

Video filmimiseks tuli muuhulgas kista üles 100 hektarit Sigulda võsa, istutada puid ja korjata ligi 15 000 liitrit puulehti.

Video režissöör Andzei Matsukevitsi sõnul on kõnealune video tema karjääri üks huvitavamaid ja mitmetahulisemaid, mille tegemiseks kasutas ta innovaatilist filminippi,  mille sarnast pole keegi varem maailmas kasutanud.

Sürreaalse ja nüansirohke video peategelaseks on rutiini eest põgeneda püüdev mees, kellel pea asemel juhtmepundar.

«Juhtmepeast video  tegemise mõte sündis ligi kolm aastat tagasi, kui filmisime materjali Aidese Õllesummeri etteasteks. Seal see mõte idanema hakkas ja nüüd on ta lõpuks valmis,» lausus Matsukevits.  

«Unbelievable» muusikavideo võtted algasid eelmise aasta oktoobri alguses ning kestsid detsembrini. Võtteperiood kujunes operaator Vanaisa sõnul pikaks eelkõige seetõttu, et põhitöö pidid ära tegema vaid kaks meest - režissöör Andzei Matsukevits ja tema ise.

«Oma toeka õla panid alla ka bändimehed ja mitmed abilised, kelle toele oleme väga tänulikud. Ilma nendeta poleks see video valminud,» lisas Vanaisa.  

Aides sõidab veel sel kuul esinema Hollandisse ühele maailma  suurimale showcase festivalile Eurosonic.

Tallinn Music Weeki peakorraldaja Helen Sildna sõnul astub EuroSonicul igal aastal üles ligi 250 lubavamat bändi üle maailma, valik tehakse ligi 3000 sooviavalduse seast ning see on suur võimalus igale programmi kinnitatud artistile.

«On äärmiselt hea meel, et Aides osutus sel aastal valituks. Tallinn Music Weekil 2009 jäid nad silma mitmele välisdelegaadile kui tugev live-bänd,» ütles Sildna.  

Fakte võtteplatsilt:  

•    Peategelast Juhtmepead mängis kümme erinevat inimest. Ühel osatäitjal õnnestus enne võtet pruukida nii palju külmarohtu, et näitlemise ajaks ei saanud ta aru, kus ta on või mida ta tegema peab. Seepärast transporditi asendusnäitleja Eestist kiirelt Läti võttepaika.

•    Ühel kõige keerulisemal võttel astus režissöör endale naela jalga, seega pidi operaator kogu  musta töö ära tegema – tassima üksinda võttepaika tonnideviisi rekvisiite ja tehnikat.

•    Videos kasutatakse esmakordselt innovaatilist filminippi,  mida keegi pole varem maailmas kasutanud. Videos pole kasutatud eriefekte – kõik, mida näete, on ehtne.

•    Video valmis Andzei Matsukevitsi ja Vanaisa käe all, kelle eelmine ühistöö, video ansambli August Hunt loole «Thomas Malthus on surnud, mu arm», kuulutati vaatajahääletuse tulemusena saate «Eesti TOP 50» 2010. aasta parimaks.  
 

Aidese muusikavideo «Unbelievable» meeskond:  

Produktsioon: Icon Studios (icon.ee)
Režissöör: Andzei Matsukevits
Operaator: Vanaisa
Montaaž: Icon

Bändist

Aidese kolmliikmeline bänd ei sea endale musikaalseid piiranguid. Nad segavad kokku põnevaid žanreid rokist jazzini. Aidese muusikat iseloomustab energia ja intelligentsus.  

Nende repertuaar sisaldab mõjutusi sellistelt tuntud maailmategijatelt nagu Incubus, Radiohead, Biffy Clyro, Dredg ja Mew. Nad on live bänd suure algustähega, kuna annavad igal kontserdil endast viimase ja muudavad iga esinemise unikaalseks – olgu selleks tipptasemel videoinstallatsioonid või keelpilliorkestri toel lugude esitamine.  

Aidese debüütalbum ilmus eelmise aasta mais ning seda turundati sotsiaalvõrgustikes ja tulihingeliste fännide abi kasutades. Plaat tõusis edetabelite tippu, püsides seal nädalaid.

Eelmisel aastal tuuritas bänd Venemaal. Sel aastal otsitakse võimalusi rahvusvahelisel turul läbilöömiseks.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles