Video: Marss on Maale väga lähedal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubble´i teleskoobi pilt Marsist
Hubble´i teleskoobi pilt Marsist Foto: SCANPIX

Astronoomide teatel tasub sel nädalalõpul pilk taevasse heita, sest Punane planeet on üle 11 aasta meie koduplaneedile väga lähedal, olles vaid 76 miljoni kilomeetri kaugusel.

Marssi on Maalt vaadates näha kogu mai lõpu ja juuni alguse selgemana ja kirkamana kui teisi planeeti ja tähti, edastab Daily Mail.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel on Marsil elliptiline orbiit, mille tõttu see planeet jõuab iga kahe aasta järel Maale lähedale.

22. mail on Marss, Maa ja Päike ühel joonel ning Maa jääb Marsi ja Päikese vahele. 30. mail jõuab Marss Maale kõige lähemasse punkti ning siis hakkab aegamisi eemalduma. 

Kui Marss on Maale lähemal, siis paistab ta 80 protsendi võrra erksamana kui siis, kui on Maast kõige kaugemal. Marss on nüüd seitse korda heledam kui Saturn ning 17 korda heledam kui punane täht Antares.

Astronoomide sõnul näeb erksat Marssi kuni juuni alguseni. Mais on see planeet kõige paremini vaadeldav kesköö paiku, kui on 35 kraadi kõrgusel lõunataeva horisondil. Juunis on Marss kõige nähtavam natuke aega enne keskööd.

Järgmine kord on Marss Maale väga lähedal 2018. aasta suvel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles