Soomlased on hämmingus: miks ühe karu pärast tekitati üleriigiline kisa? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: SCANPIX

Eile märgati Soomes Haminas Neuvottomas pruunkaru, kellest sai ohuhoiatuse ja meediakajastuse tõttu kogu Soomes «staar». 

Kagu-Soome politsei edastas karu kohta telehoiatuse ajal, mis suur osa soomlasi vaatas jäähoki MMi matši Soome ja Slovakkia vahel ning selle tõttu pani uudist tähele tavapärasest rohkem inimesi, edastab iltasanomat.fi.

Soomlased diskuteerisd agaralt sotsiaalmeedias karuhoiatuse üle küsides, et miks ühe karu pärast tekitatai üleriigiline kisa.

Soome siseministeeriumi esindaja Janne Koivukoski teatel langetavad võimud ohu eest hoiatamise otsuse vastavalt saadud andmetele. Ohuhoiatusi tohivad edastada politsei, tervishoiu- ja päästeamet ning ohtliku kiirgusega tegelevad organid.

Võimud saavad hoiatusi anda ka piirkondade kaupa, sel juhul ei edastata neid televisioonis, ainult raadios.

Koivukoski teatel ei võimalda praegune süsteem edastada piirkondlikku ohuhoiatust koheselt televisioonis, kuid kui kõrgema instantsi ametnik langetab ostuse, et oht võib puudutada mitmeid piirkondi või kogu riiki, siis edastatakse see televisioonis.

Eriti üllatas ja pani ka muigama televisioonis edastatud karuhoiatus Ahvenamaa elanikke, kuigi karu oli mandri-Soomes.

Soomes on üleriiklik ohuolukorra teavitamissüsteem olnud kasutusel kolm aastat. Esimesel aastal edastati 24, järgmisel 15 ja kolmandal aastal 25 hoiatust, mis puudutasid loomi, ilmastikuolusid, gaasi- või suitsuohtu.

Koivukoski sõnul arvestatakse selliste ohuteadete edastamisel kõikide teadolevate faktidega ning seni on kõik hoiatused olnud põhjendatud.

Soome siseministeerium on hoiatuste protseduurireegleid muutnud. Kui varem sai varem antud hoiatust olukorra muutudes muuta, siis nüüd tuleb anda uus hoiatus.

Koivukoski arvates reageerivad soomlased vahel selliste hoiatuste puhul üle ja mitmed ametkonnad saavad kodanikelt tagasisidet. Eriti huvitavad soomlasi teated karude kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles