Galerii: Kumus avati hüperrealismi tutvustav näitus «Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid Eesti kunstis»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kumu kunstimuuseumis avati 1970.–1980. aastate eesti hüperrealismi tutvustav näitus «Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid Eesti kunstis».

Alates 13. maist on Kumu kunstimuuseumi 4. korruse B-tiivas avatud näitus «Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid eesti kunstis», mis tutvustab 1970.–1980. aastate eesti hüperrealistliku maalikunsti ja graafika erinevaid tahke. Vaadet kunstiajalukku täiendavad ja laiendavad 2000. aastatest pärit teosed, mis kasutavad fotorealistlikku kujutusviisi.

Hüperrealismi läbimurre Eestis toimus 1975. aasta noortenäitusel. Järgneva kümnendi jooksul saavutas see kunstisuund suure populaarsuse ning kandis kõige erinevamaid vilju. Fotolik kujutusviis, mida hüperrealism matkib ja intensiivistab, omandas tollases nõukogude keskkonnas väga erinevaid tähendusi.

Näituse eesmärk on tuua esile 1970.–1980. aastate eesti hüperrealismi hübriidsus ja mitmekesisus. Foto imiteerimine oli ühest küljest moodne stiilivõte, mis võimaldas üle mängida sotsialismimaade kunstile esitatud realisminõude, teisalt kujunes fotost dialoogipartner ja kaasaegse maailmataju vahendaja, mis põimus tollase kunsti kõige erinevamate – kontseptuaalsete, metafüüsiliste, kriitiliste, sümbolistlike, postmodernistlike – suundadega.

Ajaloolisele sissevaatele eesti hüperrealismi on osalt kommentaaride, osalt laiendustena lisatud mõned fotorealistlikud teosed 2000. aastatest. Neid iseloomustab fotoliku kujutise sidumine ajalisuse ja liikumisega (seriaalsuse printsiip) või kasutamine ruumitunnetuse nihestajana, samuti foto materiaalsuse uurimine.

«Külm pilk» on jätkuks Kumu suure saali näitusele «Fotorealism. 50 aastat hüperrealistlikku maali“, mis tutvustab rahvusvahelist hüperrealismi alates 1960. aastate lõpust. Valikut eesti hüperrealistliku maali klassikast võib näha ka püsiekspositsioonis «Konfliktid ja kohandumised» Kumu 4. korruse A-tiivas.

Näitus «Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid eesti kunstis» on avatud 9. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles