13 ja reede: terrorirünnakud, tormid, kannibalism ja Costa Concordia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna on järjekordne 13. ja reede ning on palju neid, kes peavad sellist kombinatsiooni kurjakuulutavaks.

Statistika järgi ei ole 13. kuupäeval, kui see langeb reedele, teiste päevadega võrreldes rohkem katastroofe, kuid kui vaadata, mida on kajastanud uudised sel kuupäeval, siis on pilt natuke süngem.

Paraskavedekatriafoobia ehk 13. ja reede kartuse alla kannatajatel oli põhjust eelmisel korral paanikas olla möödunud aasta novembris ja tõdeda, et «näe, mida me ütlesime».

13. novembril 2015 tegid terroristid Prantsusmaa pealinnas Pariisis mitu rünnakut, milles hukkus 130 inimest. Kõige enam hukkunuid, 89, oli Bataclani kontserdimajas, kus esines USA ansambel Eagles of Death Metal.

Relvastatud islamistid avasid tule mitmes söögikohas ning plaanisid teha rünnaku ka kuulsale Stad de France`i staadionile, kus toimus Prantsuse-Saksa sõpruskohtumine jalgpallis.

Pariisi rünnakute tegijatest jäi ellu vaid 26-aastane Salah Abdeslam, kes oli neli kuud jooksus enne, kui ta Belgias Brüsselis 18. märtsil tabati.

13. detsembril 2013, mis oli reede, tabas Soomet võimast talvetorm, mis võttis elektri rohkem kui 200 000 majapidamiselt ja tekitas liikluskaose.

Seija nimeks saanud tormi ajal mõõdeti Helsingi-Vantaa lennujaamas tuule kiiruseks 29,8 meetrit sekundis. Merel mõõdeti tuule kiiruseks aga 30,7 meetrit sekundis.

Nii Põhja-kui Lõuna-Soomes puhus tugev tuul ja sadas umbes 20 sentimeetrit lund. Tekkisid elektrikatkestused, seiskus rongiliiklus ja hävines palju metsa.

13. novembril 1970 tabas Pakistani idaosa troopiline Bholan torm, mis tõi kaasa ootamatu üleujutuse. Kuue meetrini kerkinud lained ja 53 meetrit sekundis puhunud tuul tekitas kaose, milles hukkus palju inimesi.

Ametlik ohvrite arv oli umbes 150 000 inimest, lisaks sai 100 000 inimest vigastada. Osade allikate andmetel võis ohvrite arv olla mitmekordne, ulates 500 000 inimeseni.

Bholani troopilist tormi peetakse läbi ajaloo üheks võimsamaks.

Ristluslaev Costa Concordia sõitis 13. jaanuaril 2012 Itaalias Giglio saare juures karidele ja jäi seal kreeni, kuna laevakeresse tekkis 50-meetrine auk. Õnnetushetkel oli pardal üle 4000 inimese, kellest 32 hukkus. Laeva masinaruum täitus veega, kuid alus liikus intertsist mõnda aega edasi enne, kui Giglio saare Porto küla juures seisma jäi.

Laeva meeskond käivitas reisijate päästeoperatsiooni alles üks tund pärast karidele sõitu. Lisaks põgenes kapten Francesco Schettino laevalt, ta anti kohtu alla ning alama astme kohus määras talle õnentuse tekitamise ja tapmise eest 16 aasta pikkuse vangistuse. Ta kaebas selle otsuse edasi.

Püsti tõstetud Costa Concordia viidi 2014. aasta suvel Genoa sadamasse lammutamisele.

USA tuntud hip hop muusik Tupac Amaru Shakur, artsitinimega 2Pac suri 13. septembril 1996. Ta sattus kuus päeva varem Los Angeleses tulistamisse ning sai eluohtlikult vigastada.

Shakur oli vaatamas poksimatši ja ta pidi koos kaaslastega minema pärast seda ööklubisse Club 662. Shakuri Cadillaci tulistati , ta sai vigastada ja suri mõned päevad hiljem 25-aastasena.

Meedia spekuleeris, et tegemist võis olla kättemaksuga, kuna Shakuril ja ta kaaslastel oli varem tekkinud tüli ühe tänavagängi liikmega.

Kannibalide lugu pärineb 13. oktoobrist 1972, mil Andides kukkus alla Uruguayst Tšiilisse lennanud lennuk, mille pardal oli 45 inimest. Kolmandik hukkus lennuki ja mäe kokkupõrkel  ning veel mitu inimest surid järgnenud päevadel. Õnnetuses ellujäänud pidid päästjaid ootama üle kahe kuu ning selle aja jooksul said neist kannibalid.

Kuna lennuk oli valge, siis oli päästjatel lumises mäestikus seda raske märgata. 12.detsembril 1972 langetasid ellujäänud otsuse, et kolm kõige tugevamat meest lähevad abi otsima. Üks meestets saabus kaks päeva hiljem laagripaika tagasi, kuna teekond oli raske ja toitu ei jätkunud kolmele.

Õnnetuses ellujäänutel ei olnud just palju süüa, esmalt söödi ära meeskonnal kaasas olnud šokolaad. Lõpuks oli nälg nii suur, et hakati sööma surnud kaaslasi, et ise ellu jääda.

Abi otsima läinud mehed kohtusid karjusega, kes neid abistas ja nad said võimudele teada anda, kus lennukivrakk ja kaaslased on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles