Aiatöö on teraapiavorm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kevad on aeg, mil algab taas aiatööde periood ning aiaomanikele on see korraga nii rõõm kui mure.

Londoni ülikooli Centre for food Policy instituudi teadlase Tim Langi sõnul mõjuvad taimed ja nendega tegelemine teraapiliselt, edastab väljaanne House Beautiful.

«Inimesed, kellel on psüühilisi probleeme ja pinge, mõjub aias töötamine ja taimedega tegelemine nagu teraapia. Keskendumine aiatöödele aitab probleeme näha selgemalt ja need ei paista enam nii suured,» teatas Lang.

Loodus on läbi inimkonna ajaloo mänginud tähtsat rolli ning mida enam on maailmas tehnoloogiat ja nutividinaid, seda rohkem pöördutakse looduse rüppe tagasi, et kiirest elutempost rahuneda ja puhata.

Kolm põhjust, miks aiatööd mõjuvad nagu «depressiooniravim»:

Mullal on raviefekt -

Mitmed uuringud on näidanud, et muld ja mulla puudutamine mõjub samal viisil nagu depressiooniravimid. Eriti hästi mõjub  bakter Mycobacterium vaccae, kui see satub nahale, mõjutades heaoluhormooni serotoniini tootmist.

Aiatööd tekitatavd meditatiivse seisundi –

Oled aiatööde jaoks liiga kannatamatu? Ei tasuks olla, sest aiatööd tekitavad meditatviise seisundi, mis vähendab stressi, närvilisust, depressiooni ja unehäireid.

Psühhoterapeut Hilda Burkeni arvates aitavad aiatööd paljudel jõuda niinimetatud lendlemisolekusse. See tähendab, et ollakse tegevusele keskendunud ja ei märgatagi aja kulgemist. Samuti ei mõelda sellises seisundis muremõtteid ning ei liiguta ajas edasi ega tagasi, vaid ollakse hetkes.

«Võrreldes näiteks leivaküpsetamise või kudumisega, on aiatööde juures see eelis, et oleme seotud maaga. Muld ja taimed on olnud inimestele alati tähtsad, sest iidsetel aegadel sai siis toidu lauale, nüüd aga on aed ilu eesmärkidel. Taimekasvatus nõuab kannatlikkust ja hoolimist ning samas annavad taimed meile vastu hea enesetunde,» selgitas Burke.

Aiatööd mõjutavad ajutööd ja tõstavad tuju –

Aiatööde tegemisel on mõju nii kehale kui vaimule. Aiatööd nõuavad kiireid otsuseid ja tegeleda tuleb mitme erineva asjaga, seega on aju kogu aeg stimuleeritud ja otsib nutikaid lahendusi. Head lahendused aga tõstavad tuju, et on suudetud probleem ületada. 

Mitmete uuringute kohaselt aitavad aiatööd ennetada dementsuse  ja Alzheimeri tõve teket või leevendavad seda.  Taimedega tegelnud patsientidel paranes keskendumine, kahanes stress ja vähenesid valud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles