Õiguskantsler «Tõehetke» uurima ei hakka

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud augustis toimunud «Tõehetke» salvestusel.
Pilt on tehtud augustis toimunud «Tõehetke» salvestusel. Foto: Svetlana Zaitseva/ SL Õhtuleht

Kuigi mureliku televaataja arvates rikub Kanal 2 saade «Tõehetk» mitmeid Eesti seadusi, ei hakka õiguskantsler väidetavaid seaduserikkumisi uurima, kuna rikutud ei ole avaliku kirja saatnu õigusi.

Agu Saukas saatis 26. septembril õiguskantsler Indrek Tederile avaliku kirja, kuna tema hinnangul rikub populaarne telesaade «Tõehetk» mitmeid seadusi, alustades põhiseadusest ja lõpetades isikuandmete kaitse seadusega. Oma kirjast teavitas mees ka meediat.

«Õiguskantsler ei saa seda avaldust sisulisse menetlusse võtta eelkõige seetõttu, et avaldaja enda õigusi ei ole rikutud,» teatas Jaana Padrik õiguskantsleri kantseleist.

Ta lisas, et inimene võib pöörduda õiguskantsleri poole, kui tema enda subjektiivseid õigusi on rikutud, aga antud juhil peaks selle probleemiga pöörduma andmekaitse inspektsiooni poole.

«Mind aga huvitab antud juhul see, kas ja kuivõrd on lubatud ühes laia auditooriumiga telesaates avaldada igasuguseid inimese ehk siis mängija enda kohta käivaid üliintiimseid detaile ja seda sadadele tuhandetele televaatajatele. Või siis jagada mingisuguseid mängijale teadaolevaid intiimseid või muidu eraelulisi fakte kolmandate isikute kohta,» kirjutab mees oma pöördumises.

Samuti tunneb mees huvi, kes vastutab juhul, kui saates lekiksid mõne firma ärisaladused või levitatakse seal riigisaladusi. «Kahju võib olla taolisel juhul meeletu, mida ei korvaks mingisugune telekanali poolt pakutav hüvitis hiljem tõenäoliselt kunagi,» lisab pöördumise koostaja.

Oma avalikus kirjas teatab mees, et tema arvates rikub telesaade põhiseaduse paragrahve, mis keelavad inimese au ja hea nime teotamise, teise inimese väärikust alandava kohtlemise.

Televaataja arvates on ka rikutud paragrahve, mille kohaselt on igaühel õigus perekonna ja eraelu puutumatusele ning mis kohustavad inimest arvestama teiste inimeste õiguste ja vabadustega ning järgima seadust.

Õiguskantslerile saadetud avaliku kirjaga saab tutvuda Tarbija24 kaebuste raamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles