Hitleri ajastut lahkav näitus osutus väga menukaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitleri raamat «Mein Kampf»
Hitleri raamat «Mein Kampf» Foto: SCANPIX

Saksamaa kunagise diktaatori Adolf Hitleri elu ja tema ajastut lahkav näitus osutus nii populaarseks, et selle lahtiolekuaega pikendati.

Berliinis asuva Saksamaa ajaloomuuseumi pressiesindaja Rudolf Traboldi sõnul pidi näitus «Hilter und die Deutsche Volksgemeinschaft und Verbrechen» (Hitler, sakslased ja kuritegu) suletama 6. veebruaril, kuid nüüd pikendati lahtiolekuaega 27. veebruarini, kirjutab abc.net.au.

Alates möödunud aasta oktoobrist avatud näitusel on väljas asjad,  mis tutvustavad peale Adolf Hitleri isiku ka natsi-Saksamaa igapäevaelu.

Näituse tutvustuses seisab, et see näitab elu, mida elati Kolmanda Riigi propaganda varjus.

Ära on toodud faktid ka juutide saatuse kohta ning nende kohta, kes ei mahtunud füüreri aaria rassi mõiste alla.

«Siiani on seda näitust külastanud 170 000 inimest,» lausus muuseumi esindaja.

Veel kümme aastat tagasi ei oleks Saksamaal sellist näitust korraldada saanud. Kuid nüüdseks on endisesse diktaatorisse ja tema asjastusse suhtumine muutunud.

Üheks muutuse põhjustajaks peetakse ka 2004. aastal valminud filmi «Untergang», milles Hitlerit ei ole näidatud koletise, vaid vaimselt haige inimesena.

Sakslased on Hitleri teemal õppinud isegi nalja viskama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles